“Svatko može biti otac, ali potreban je netko poseban da bi bio tata, i zato te zovem tatom, jer si mi toliko poseban.“ Wade Boggs

Danas obilježavamo Dan očeva. Ovaj dan obilježava se u čast oca i slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu. Najčešće se slavi teće nedjelje u lipnju u 52 zemlje svijeta, dok se u Hrvatskoj, Italiji i Lihtenštajnu slavi 19. ožujka. Ožujak je na poseban način posvećen sv. Josipu, pa se i Dan očeva slavi oko blagdana toga svetca.

Sve je počelo 1910. godine u SAD-u kada je žena Sonora Smart Dodd slušala propovijed o Majčinom danu. Tada je dobila inspiraciju stvoriti blagdan posvećen svom pokojnom ocu, ratnom veteranu i samohranom ocu šestero djece. Osjećala je da majke dobivaju sva priznanja za odgoj djece te je smatrala da i očevi trebaju dobiti svoj dan. U gradiću Spokane u Washingtonu održala je proslavu za očeve, a tijekom godina se proslava proširila i po drugim gradovima u Americi, a kasnije i na cijeli svijet. .

„Tate su najobičniji muškarci koje je ljubav pretvorila u heroje, avanturiste, pripovjedače i pjevače“ Pam Brown

Iako je Majčin dan daleko poznatiji i rašireniji blagdan. Danom očeva želi se podsjetiti na to koliko očevi imaju važnu ulogu u odgoju djece, a time im i odati počast.

Maja Sajko
Foto: Kristina Vuk (https://www.facebook.com/KristinaVukPhotography)