Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na Ljiljanu Hvalec, Gordanu Oraškić i odvjetnicu Hajru Prohić ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. kao i ranjenu Stanku Cvetković. Navedeni spomendan odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004. godine.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama. Cilj je, također, poslati jasnu poruku da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira kao i ukazati na posljedice.

Povodom današnjeg dana, stiglo nam je priopćenje Ženske inicijative HNS-a Đakovo, koje prenosimo u cijelosti:

Drage sugrađanke i sugrađani,

“Danas svjedočimo možda i povijesnom trenutku u borbi za prava žena i djece u našoj zemlji. Ovim putem ističemo svoju snažnu političku podršku Vladi Republike Hrvatske za nužne korake koje su poduzeli kako bi zaštitili najranjivije članove našeg društva.

Ove nove mjere, uvođenje teškog ubojstva ženske osobe (femicida) kao kaznenog djela, istražni zatvor za kršenje mjera opreza, obavještavanje žrtava o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje, nisu samo promjene u zakonima. One su izraz naše zajedničke odlučnosti da se suočimo s problemom nasilja nad ženama i djecom te ih zaštitimo kad im je najpotrebnije.

Emocije koje osjećamo u ovom trenutku su duboke. Osjećamo olakšanje jer vjerujemo da će žrtve biti bolje zaštićene. Osjećamo nadu jer će ove mjere doprinijeti stvaranju društva u kojem se nasilje ne tolerira. I osjećamo obvezu – obvezu da nastavimo raditi zajedno, kako bismo osigurali da ova inicijativa ne bude samo trenutačna, već da postane temelj našeg društva.

Ovo nije kraj puta, već početak. Kao društvo moramo se udružiti i nastaviti podizati svijest o problemu nasilja nad ženama i djecom. Moramo pružiti podršku žrtvama i osigurati da se osjećaju sigurno i podržano u svojim zajednicama.

Ovo je zasigurno korak prema boljoj budućnosti, ali znamo da ima još puno posla pred nama. Svi zajedno, političari, organizacije civilnog društva i građani, možemo graditi društvo bez nasilja i straha. 

Mnogo se tragedija moglo spriječiti da su ovakve mjere bile ranije na snazi, ali hvala Vladi Republike Hrvatske i hvala svima koji podržavate ovu važnu borbu.

Gradimo zajedno budućnost bez straha i nasilja.”

Izvor|Foto: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike