Međunarodni dan žena (Dan Žena) obilježava se 8. ožujka i to od 1909. godine. Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Danas slavimo ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola.

Ideja za obilježavanjem Dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene su protestirale svake godine 8. ožujka, a najpoznatiji protest dogodio se 1908. godine kada je 15 000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa 1910. godine u Kopenhagenu se održala prva Međunarodna ženska konferencija te je tada ustanovljen Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

U zapadnom se svijetu Dan žena prestao obilježavati još 1930.-ih godina, a državnim praznikom ostao je u Rusiji, Bjelorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu. 1960.-ih Dan žena počeo se ponovno slaviti. Nakon što je 1975. godina proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Republika Hrvatska je ratifikacijom Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacija žena (CEDAW) pokazala svoju opredijeljenost za osiguranje jednakog sudjelovanja žena u svim područjima života, ratifikacijom UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom preuzela je obvezu osigurati puno ostvarenje svih ljudskih prava i temeljenih sloboda osobama s invaliditetom, dok je ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji pokazala dodatnu težnju i trajnu namjeru u cilju poduzimanja mjera usmjerenih promicanju rodne ravnopravnosti i suzbijanja svih oblika diskriminacije i nasilja nad ženama uključujući i nasilje u obitelji.

Danas se žene u mnogim zemljama mogu slobodno školovati, zaposliti gdje žele, tražiti pomoć ako ih netko ponižava ili zlostavlja, mogu biti astronauti, doktorice, ministrice, predsjednice… Međutim i dalje su u nekim zemljama žene manje plaćene od svojih muških kolega, a u nekim zemljama niti nemaju previše prava.

World Economic Forum je 2014. godine predvidio da će se ženska jednakost s muškarcima ostvariti tek 2095. godine? Da bi napravili nekakvu razliku moramo razmišljati lokalno i globalno te svaki dan učiniti Danom žena. Pridonesite tome da budućnost današnjih djevojčica bude svjetla, pravedna, sigurna i nagrađena, poručuje službena stranica International Women“s Day.

Maja Sajko
Izvor: ilustracija/Pixabay