Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnoga dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u SAD-u, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta.  Iz toga razloga su i žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku, zbog čega je Socijalistička partija SAD-a  u znak podrške tim ženama proglasila Nacionalni dan žena.

Na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji koja je održana u Kopenhagenu 1910., na prijedlog Clare Zetkin, ustanovljen je Međunarodni dan žena, a Ujedinjeni narodi su 1975. godine donijeli odluku da se taj dan obilježava 8. ožujka.

Ove se godine taj dan obilježava pod sloganom “Izaberi izazov”.

Redakcija portala Moje Đakovo ovim putem svim ženama čestita njihov dan!

Sretan Međunarodni dan žena želi i Tony, vrtni centar i poljo-ljekarna uz poruka za sve muškarce:

Cvijet je malen, ali dovoljan poklon dragoj ženi te dovoljan pokazatelj koliko vam je stalo do nje!

Posjetite Tony na adresi Nikole Tesle 117, Đakovo i odaberite cvijet kao poklon za Dan žena dragoj mami, sestri, supruzi, prijateljici, kolegici…

Igor Kretonić
Foto: Molly Adams from USA, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons