Na području Đakova danas imamo 3 novozaražene osobe, rekao je to u HRT-ovom Studiju 4 epidemiolog osječkog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul. Također je rekao kako je u Osječko-baranjskoj županiji novo žarište samostan u Đakovu.

Podsjetimo jučer je zabilježeno deset slučajeva zaraze u Đakovu i to u samostanu Milosrdnih sestara svetog križa. Deset časnih sestara pozitivno je na koronavirus, a 180 ostalih sestara koliko ih ima u samostanu je u samoizolaciji. Aktualna situacija na području Osječko-baranjske županije, osobito u Đakovu gdje u samostan i druge njegove objekte svakodnevno dolazi oko 300 osoba, razmatrana je jučer (23. lipnja 2020. godine) na sjednici Stožera civilne zaštite OBŽ.

Županijski stožer i sve stručne službe permanentno rade, a i ovom prigodom naglašavam da se sve aktivnosti u vezi sprječavanja širenja koronavirusa odlično i stručno provode. Aktualna situacija nas nije iznenadila i opet smo spremni dati kvalitetne odgovore na sve izazove – rekao je načelnik Stožer Goran Ivanović.

Testirano je 180 uzoraka te ukupno na području Đakova sada ima 13 pozitivnih osoba, Nekoliko je uzoraka nejasno i moraju ići dalje u dodatna testiranja i ‘hvatanje’ kontakata. Svi kontakti potvrđenih oboljelih su pod nadzorom”, kazao je Kožul. Časne sestre u samostanu poštuju mjere samoizolacije i drže se svih pravila. Kožul smatra da će zaraza biti pod kontrolom. Zaraza je, dodao, najvjerojatnije stigla s Kosova. Napomenuo je i kako misli da sestre koje rade u samostanskom vrtiću nisu bile pozitivne te da će situacija sutra biti potpuno obrađena. U bolnici su dvije sestre i dva bogoslova koji bi mogli razviti srednje simptome jer imaju neke kronične bolesti. Najvažnije je reći kako nema teže oboljelih.