U petak, 15. prosinca 2023. godine, u prostorijama Hrvatske zajednice tehničke kulture u Zagrebu održana je svečanost uručenja Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. godinu.

Godišnja nagrada dodjeljuje se pojedincima i pravnim osobama za izuzetan doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u 2022. godini. Za 2022. godinu dobitnik Godišnje nagrade je Danko Kočiš, predsjednik Astronomskog astronautičkog društva „Orion“ i nacionalni koordinator Svjetskog tjedna svemira za Republiku Hrvatsku za doprinos razvitku tehničke kulture i popularizaciji astronomije.

Tehničkom kulturom se bavi više od 20 godina, posebice astronomijom, otkako je postao predsjednik đakovačkog Oriona, i od tada organizirao mnoge edukacije mladih, posebice onih nadarenih, te radionica promatranja teleskopima, ne samo u Đakovu, već i diljem Hrvatske. Kao sjajan promotor ne samo astronomije već i tehničke kulture općenito (član Foto kino kluba Đakovo, Radio kluba Đakovo, Aerokluba Đakovo, Đakovačkih rezova, predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Đakova,…), na poziv UN-ove organizacije Svjetski tjedan svemira postaje nacionalni koordinator i organizira u zadnjih 5 godina preko 500 predavanja i radionica s tisućama mladih koji su sudjelovali u svemirskim aktivnostima. Ta brojnost mladih u aktivnostima postavila je Hrvatsku u TOP10 država svijeta po pitanju svemirske edukacije, te omogućila nove projekte – rad na prvom hrvatskom satelitu, organizacija međunarodnih svemirskih konferencija, sudjelovanje na kreiranju nacionalne svemirske strategije, sve to kao novoizabran glavni tajnik krovne svemirske organizacije – Jadranske aero-svemirske asocijacije.

Izvor|Foto: Astronomsko astronautičko društvo “Orion”