Kandidat SDP-a za gradonačelnika Grada Đakova Danko Kočiš, u četvrtak je, nakon detaljnog procesa intervjuiranja, odabran za sudjelovanje u programu Mladih izabranih političara od strane Europskog odbora regija, savjetodavnog odbora Europske unije. Takozvani Young Elected Politicians Programme (YEP) mreža je političara koji nisu stariji od 40 godina i imaju mandat na regionalnoj ili lokalnoj razini u EU. Odabrani kandidati imaju priliku sudjelovati u raznim komunikacijskim aktivnostima vezanim uz program, a zbog globalne pandemije koronavirusa, sve su aktivnosti trenutno planirane putem interneta.

 – Sretan sam zbog toga što ću s 300 kolegica i kolega iz Europske unije razmjenjivati najbolje prakse vođenja lokalnih i regionalnih politika, povezivati se i jačati veze između naših lokalnih zajednica, gradova, općina i županija, predstavljati naše Đakovo i Osječko-baranjsku županiju te promicati naš kraj, aktivnosti, običaje, našu pozitivnu praksu kolegicama i kolegama diljem EU! Osobito mi je drago što je poziv stigao uoči subotnjeg Dana Europe kojim se svake godine 9. svibnja slavi mir i jedinstvo u Europi. Kao gradski vijećnik mogu napraviti jedan dio posla, a poslije lokalnih izbora kao vaš izabrani gradonačelnik puno, puno više – kaže Kočiš, dodavši kako trebamo sami zasukati rukave i pokazati drugima u čemu smo dobri, ono što možemo popraviti, te kopirati najbolju praksu Europske unije kako bismo procvjetali svoje Đakovo, svoju Đakovštinu, Županiju i cijelu Slavoniju.

Za komentar smo upitali i Karolinu Leaković, međunarodnu tajnicu SDP-a Hrvatske, koja se bavi sličnim aktivnostima te je predložila Kočišu prijavu za YEP.

– Izbor Danka Kočiša, kandidata SDP-a za gradonačelnika Đakova u program Europskog odbora regija za mlade dužnosnike na lokalnoj i regionalnoj razini u Europskoj uniji, priznanje je njegovim dugogodišnjim, neumornim naporima na poboljšanju života u Đakovu i Slavoniji, pogotovo stvaranju uvjeta za perspektivu mladih. Njegov entuzijazam, širok raspon interesa, stručnost i optimizam postavit će Đakovo na europsku kartu gradova i regija koji zaslužuju istaknuto mjesto u EU strategiji zelenog razvoja i oporavka. “Srce Slavonije” ima toliko toga za ponuditi! – izjavila je Leaković.

Službeno priopćenje za javnost
Foto: ustupljena fotografija