Na našu adresu stiglo je priopćenje Gradske organizacije SDP-a Đakovo, koje potpisuje njezin predsjednik Danko Kočiš. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U svjetlu sve većih povećanja naknada za usluge gradskih tvrtki, a daljnjem snižavanjem standarda građana, neusklađenog rasta plaća s rastom troškova života, Gradska organizacija SDP-a Đakovo staje u obranu svih sugrađana, posebno onih s malim primanjima, umirovljenicima, sugrađanima lošijeg imovinskog statusa, protiveći se podizanjem cijena odvoza komunalnog otpada na prošlim sjednicama Gradskog vijeća, ali protivljenjem i najavama HDZ-ove većine u Gradskom vijeću o daljnjim povećanjima naknada za usluge gradskog komunalca za grobnu naknadu.

Nažalost, niti ova, a ni prijašnja vladajuća garnitura ništa nije poduzela za zaštitu korisnika usluga gradskih tvrtki, već nezajažljivo „udara“ preko leđa sve istom mjerom; prijašnja vlast s povećanjem naknade odvoza komunalnog otpada za 66%, a ova za još dodatnih 82% što je ogroman udar na kućne budžete naših sugrađana. Uz to za isti broj kvadrata grobnog mjesta, sada ćete plaćati duplo veću naknadu. Uz vodu i odvodnju, troškovi života u Đakovu su porasli gotovo 100%!

Inflacija divlja, troškovi života iz dana u dan rastu, od živežnih namirnica, do prijevoza, najavljuju se nestašice proizvoda na policama, a Grad „tambura“ nedužne građane u nedostatku pronalaska drugih načina za rezanje troškova poslovanja ili pronalaženja novih izvora financiranja.

U nemogućnosti rješenja na korist građana, vladajući povećavaju cijene usluga, jer za hvatanje u koštac s rješavanjem ovog dugogodišnjeg problema je ipak potrebna politička odluka i ono što kronično nedostaje – odgovornost uprava društava.

Ne zaboravimo da su isti oni najavljivali preustroj gradskih tvrtki prije izbora, da bi nakon izbora bilo „pojeo vuk magare“, a dugovi, što poslovni, što sudski, se samo gomilaju, pa sada je došlo na red navaljivanje svih dugova raji na grbaču!

Gradska organizacija SDP-a Đakovo ovim putem poziva nadležne da reorganiziraju i smanje iznos usluga gradskih tvrtki, te tražimo da do 1. rujna 2022. ukinu gradski prirez koji je jedan od najvećih u iznosu od 10% kako bi sugrađani imali financijskih sredstava za buduća najavljena daljnja poskupljenja troškova života.

Ukoliko bude potrebno, Gradska organizacija SDP-a Đakovo organizirati će i prikupljanje peticije kako bi zaustavili ovo cijeđenje naših sugrađana, koji ionako već nemaju dovoljno financijskih sredstava za dostojan život kakav su zaradili i zaslužili, a sve veći broj sugrađana nemaju ni za preživljavanje, nažalost, sve pod patronatom stranke na vlasti, njihovim projektima „Slavonija, Baranja i Srijem“, gdje, nakon zadnjeg popisa stanovništva, lijepo vidimo, a brojke ne lažu, da nas je sve manje i manje.

Mnogi su otišli tražiti svoje mjesto pod suncem u drugim gradovima pa i državama Europe i svijeta, ali na nama je da kažemo, dosta je bilo, podvucimo crtu i pokažimo svi zajedno da ne dopuštamo dovođenje velikog broja naših sugrađana na prosjački štap!”

Foto: ustupljena fotografija