Delegacija Grada Đakova predvođena gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Marinom Mandarićem posjetila je Srijem. Posjet je započela u sjedištu Srijemske biskupije u Srijemskoj Mitrovici, gdje su se susreli sa mons. Fabijanom Svalinom, dijecezanskim biskupom Srijemske biskupije, te s mons. Josipom Ivešićem, generalnim vikarom i župnikom Župe Uzvišenja sv. Križa u Rumi, a nekadašnjim župnikom Župe Dobrog Pastira u Đakovu.

Gosti iz Đakova upoznali su se s drevnom i bogatom poviješću Srijemske biskupije, kao i sa trenutnim izazovima s kojima se ljudi i vjernici toga kraja susreću. Govorilo se i o mogućnostima suradnje Grada Đakova sa Biskupijom, osobito kroz različite kulturne, znanstvene i druge projekte što uključuje i prekograničnu suradnju na EU projektima gdje su mogući prijavitelji udruge, vjerske organizacije, škole itd. Grad Đakovo povezan je sa Srijemskom biskupijom i po tome što je Đakovo sjedište Đakovačko-osječke nadbiskupije i metropolije u čijem sastavu je i Srijemske biskupija. Delegacija je obišla katedralu sv. Dimitrija, te ostatke ranokršćanske bazilike sv. Dimitrija iz 5. stoljeća.

Nakon Srijemske Mitrovice delegacija se uputila u Srijemske Karlovce, gdje se sastala sa župnikom vlč. Matejom Perićem i s predstavnicima Turističke organizacije i Općine Sremskih Karlovaca. Ovaj susret je bio prilika da se ova dva mjesta bolje predstave i upoznaju, te da razmijene svoja iskustva o ostvarenim i potencijalnim projektima međusobne suradnje, osobito na prekograničnoj suradnji na EU projektima. Posjet Karlovcima nastavio se obilaskom kapele Gospe od Mira, koja je kulturni spomenik od međunarodnog značaja. Posjet Srijemskoj biskupiji delegacija iz Đakova, završila je posjetom župi Uzvišenja sv. Križa u Rumi gdje su se Đakovčani susreli sa zajednicom Hrvata koja živi u tom kraju.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo