Povodom obilježavanja Dana državnosti, obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, zamjenik župana Josip Miletić, predsjednica Skupštine OBŽ Ivana Bagarić i saborska zastupnica Nataša Tramišak, danas (29. svibnja 2024. godine) su položili vijence i zapalili svijeće kod Kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi. Također, vijence su položila izaslanstva Grada Osijeka, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem, Hrvatske vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

– Ovom se prigodom prisjećamo 30. svibnja 1990. godine kada je konstituiran prvi višestranački Sabor, za čijeg je predsjednika izabran Žarko Domljan, dok je za predsjednika tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske izabran dr. Franjo Tuđman. On je već u svom prvom govoru najavio da je to samo prvi korak ka povratku Hrvata i hrvatske države europskim integracijama. Znamo što je uslijedilo nakon toga, krvavi rat za samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, u kojem su život izgubile tisuće branitelja i civila. Put je bio trnovit i krvav, ali danas je Hrvatska članica Europske unije, u čijim blagodatima uživamo, a na svima nama je da zajedno radimo na boljitku naše domovine – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako se u obilježavanju Dana državnosti nikako ne smiju zaboraviti hrvatski branitelji i civili koji su dali svoje živote za samostalnu i suverenu Hrvatsku.

– Danas smo ovdje kod Kapelice Kraljice Mira kako bi smo odali pijetet prema njihovoj žrtvi. Oni su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske i na tome im vječna hvala. U ove 34 godine Hrvatska je prošla veliki put od Domovinskog rata, stvaranja države pa do danas kada smo punopravna članica euroatlantskih integracija. Snažna i važna smo članica EU i stoga svim Hrvaticama i Hrvatima čestitam 30. svibnja, Dan državnosti – poručio je gradonačelnik Radić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija