Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu 6. studenog 2020. godine održana je svečana proslava Dana fakulteta, kojom je obilježena 214. godina postojanja ovog učilišta te 15. godina od kako je KBF jedna od sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Proslava je započela svečanom misom u đakovačkoj katedrali koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić u koncelebraciji s pomoćnim biskupom, Ivanom Ćurićem te profesorima Fakulteta. U svojoj homiliji, koju je temeljio na paraboli o nepravednom upravitelju, nadbiskup Đuro ukazao je na lukavost i dosjetljivost kojom se služe sinovi ovog svijeta. Tu snalažljivost potrebno je izokrenuti i ne koristi u loše svrhe kako bi se postigli sebični ciljevi, već kao sredstvo za postizanje dobrote, milosrđa i ljubavi za one u socijalnoj potrebi, rekao je nadbiskupi i pozvao diplomante na nasljedovanje evanđelja kroz isticanje tri bitne stvari: domišljatost u ljubavi, kreativnost u dobru i veća doza samokritičnosti.

Nastavak proslave održao se u Dvorani biskupa Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu. Mješoviti zbor pod vodstvom maestra Ivana Andrića, izveo je himnu Republike Hrvatske, a zatim je dekan, prof. dr. sc. Vladimir Dugalić pozdravio sve prisutne, među kojima su bili: veliki kancelar fakulteta, mons. Đuro Hranić; rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac; prorektorica za nastavu i studente, prof. dr. sc. Loretana Farkaš; pomoćni biskup, mr. sc. Ivan Ćurić, voditelj Studentskog doma, doc. dr. sc. Antun Japundžić; odgojitelji Bogoslovnog sjemeništa, profesori/mentori KBF-a, nenastavno osoblje, nagrađeni studenti i ovogodišnji diplomanti. Dekan je pozdravio i sve članove obitelji diplomanata koji zbog epidemioloških mjera nisu mogli prisustvovati samoj promociji, ali im je omogućeno praćenje live-streamom, zahvaljujući informatičkoj podršci sistem inženjera Marina Ivanišića.

Dekan Dugalić dao je kratak osvrt na prošlu akademsku godinu u kojoj su izdane dvije knjige u nizu Diacovensie te je organizirano pet simpozija. Iznio je podatke o broju studenata i zaposlenika. Najavio je reakreditaciju i Teologijadu kao dvije velike stvari koje se očekuju u ovoj akademskoj godini, kao i pokretanje novih studijskih programa, a sve zahvaljujući inicijativama prodekanice za nastavu i studente, izv. prof. dr. sc. Suzane Vuletić. Osvrnuvši se na proteklo razdoblje pandemije virusa COVID-19, naglasio je kako se nitko ne spašava sam i da treba poticati na solidarnost u dobru. U tom vremenu ljudi su postali svjesni važnosti, ali i granica znanosti te je pozvao na propitivanje ljestvice vrednota kao i na razmišljanje o budućnosti.

Rektor Guberac također je pozdravio sve prisutne i izrazio zahvalnost na pozivu. Istaknuo je kako je upravo zahvaljujući svećenicima obrazovanje moguće u istočnoj Hrvatskoj, jer su ga oni pokrenuli prije više od 300 godina. Zbog toga ovaj je Fakultet jedan od važnijih sastavnica Sveučilišta, napomenuo je rektor te izrazio punu podršku i pomoć u daljnjem razvoju novih studijskih programa. Naglasio je kako su i gore pandemije prošle, pa će i ova te je čestitao diplomantima i rekao kako je diploma samo ključ koji otvara vrata u znanstvenom, ali i osobnom životu.

Nakon uvodnih govora, novakinje samostana Milosrdnih sestara Sv. Križa u Đakovu su na gitari i flauti izvele Bachov Menuet te je uslijedio svečani čin promocije 25 magistara i magistri teologije.

Povjerenstvo za nagrađivanje KBF-a u Đakovu odlučilo je za ostvarenost najboljeg prosjeka studija u protekloj akademskoj godini nagraditi sljedeće studente: Lucija Tica (4,81), Ksenija Gaćarić (4,5), Vladimir Sabo (4,83), Florijan Zagorščak (4,77) i Bruno Diklić (4,98.) Nagradu za najbolji diplomski rad dobila je Ivana Žavcar s temom Poslanje katoličkih udruga: između stvarnosti i očekivanja. Prikaz djelovanja katoličkih udruga s područja Đakovačko- osječke (nad)biskupije.

Zahvalnice nenastavnom osoblju za izuzetno zalaganje dodijeljene su: pravnici Danijeli Išasegi Drenjančević te spremačicama Đurđici Bjelobrk i Ivi Vrtarić. Priznanje Fakulteta dobio je i umirovljeni profesor dr. sc. Slavko Platz povodom 85. rođendana. Proslava je završila studentskom himnom Gaudeamus Igitur koju je izveo Mješoviti zbor zajedno sa svim uzvanicima.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija