Vijećnici će tablete zadužiti na revers, pa ih nakon završetka mandata trebaju vratiti Gradu, a morat će proći i edukaciju

ĐAKOVO – Dvadeset i sedam godina od njegova ustroja, pred Gradskim vijećem Đakova prva je sjednica njegovih 21 vijećnika i vijećnica na digitalan način. Među prvima u Slavoniji, pa i šire, đakovački gradski vijećnici dobit će tablete za praćenje i rad sjednica gradskog parlamenta, a na kojima će od sada i elektronički glasovati za svaku točku dnevnog reda. Time već od iduće sjednice Vijeća ulaze u sustav e-sjednica, a ona bi, ako ne ranije, najkasnije prema zakonu trebala biti sazvana po isteku tri mjeseca od posljednjeg zasjedanja đakovačkog Gradskog vijeća koje je održano sredinom srpnja, dakle sredinom listopada.

E-glasovanje

Srpanjska sjednica posljednja je na koju su vijećnici stizali s debelom velikom žutom kuvertom ‘pod miškom‘, punom materijala, papira, ali i posljednja sjednica kada su se ‘pješice‘ prebrojavale vijećničke ruke u zraku pri glasovanju za pojedinu točku.

– Digitalizacijom rada gradskih vijećnika smanjujemo troškove i povećavamo ekonomičnost, jer pođimo samo od toga da se svaki materijal za sjednicu Vijeća do sada umnožavao više od pedeset puta – kaže gradonačelnik Marin Mandarić.

Po uzoru na praksu Osječko-baranjske županije i njezine digitalizacije, svaki đakovački gradski vijećnik svoj tablet zadužuje na revers, a po završetku vijećničkog mandata vratit će ga Gradu. Također, vijećnici će proći i kraću edukaciju.

– Edukacija će biti provedena desetak dana prije iduće sjednice Vijeća, pred slanje materijala, na novi, digitalni način – dodaje pročelnik Ureda gradonačelnika Miroslav Klepo. Od sada se i rad, praćenje sjednica Gradskog vijeća i za gradske pročelnike odvija digitalno, također na tabletima, a predsjedajućeg GV-a na laptopu.

– Svaki vijećnik ulogirat će se na početku sjednice u sustav koji smo nabavili, sustav e-sjednica, i na tabletu će pratiti materijale, sudjelovati u raspravama te glasati elektronski na kraju, kada predsjednik GV-a točku da na glasovanje – dodaje pročelnik Klepo.

​Nastavak digitalizacije

Za razliku od sabornice, u Velikoj gradskoj vijećnici neće biti display na kojemu se prate rezultati glasovanja.

– Rezultate glasovanja konstatirat će predsjednik Vijeća – pojašnjava gradonačelnik Mandarić.

Za nabavu opreme za e-sjednicu GV-a Grad je izdvojio 60.000 kuna s PDV-om, a za program je jednokratno uplaćeno 18.000 kuna, dok je trošak mjesečnog održavanja 1500 kuna. Ukalkuliran je i trošak edukacije.

Uvođenjem e-sjednice u rad gradskog parlamenta Grad Đakovo nastavlja proces digitalizacije gradske uprave i svih tijela Grada, počevši od e-gradske uprave, uvođenja Riznice Grada Đakova i drugo. Cilj je potpuna digitalizacija i najviša transparentnost, vidljivost, dostupnost svakom građaninu da u svakom trenu, kruna je svega, vidi svaku gradsku isplatu na webu.

O važnosti prelaska na online praksu potvrdila je i aktualna pandemija koronavirusa, poglavito u vrijeme potpunog lockdowna.

O gradskim tvrtkama i proračunu

Dok je na prošloj sjednici đakovačkog Gradskog vijeća dnevnim redom dominirala tema o drugom paketu potpora Grada lokalnom gospodarstvu za čije je tri mjere, ukupne vrijednosti 2.600.000 kuna, rok za predaju zahtjeva počeo teći 14. kolovoza, na idućoj sjednici, prvoj s tabletima, gradski vijećnici raspravljat će o polugodišnjem izvršenju proračuna Grada Đakova za 2020. godinu. Također, pred gradskim vijećnicima naći će se i točke vezane za financijska izvješća gradskih tvrtki – Univerzala, Đakovačkog vodovoda, Cita i Poduzetničkog centra.

Izvor: Grad Đakovo