Radionicom o recikliranju, stručnim vodstvima, predstavljanjem aktualnih i zanimljivih muzejskih projekata, slikarskom izložbom i glazbenim programom Muzej Đakovštine pridružuje se 1. veljače manifestaciji Noć muzeja na temu “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”.

Večernji program počinje već od 18 sati radionicom o recikliranju namijenjenoj osnovnoškolskom uzrastu “Recikliraj maštovito”, koju će voditi profesorice i učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata. Igrom i zabavom polaznike žele poučiti kako sav otpad nije smeće i kako se uz malo mašte od najrazličitijih predmeta mogu napraviti pokloni, uspomene ili upotrebljiva pomagala.

Muzejska kustosica Jelena Boras u 20 će sati predstaviti dosadašnje multimedijske projekte Muzeja i dostupnost muzejskih sadržaja pomoću digitalnih alata fizičkim posjetiteljima, ali i virtualnoj publici. Novost su u Muzeju Đakovštine i audio vodiči kroz sve stalne postave, kojima se pristupa QR kodovima, o čemu će također biti više riječi.

Foto-kino klub Đakovo i za ovogodišnju je Noć muzeja odabrao nekoliko epizoda Đakovačkih kronika, videozapisa iz Đakova i Đakovštine od pojave prvih kamera u 20. stoljeću, koji su od zaborava i propadanja sačuvani za buduće naraštaje. Početak je projekcije u 21 sat.

U 22 sata bit će otvorena likovna izložba autora Eugena Varzića koji je dosad izlagao na 30 samostalnih i stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i izvan nje. Njegov umjetnički izričaj višestruko je nagrađivan, kažu organizatori, a ueden je u leksikone i vodiče suvremene umjetnosti u Italiji i Španjolskoj te u u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe.

Noć muzeja zatvara glazbenim programom Mark Kordenberg Trio, od 23 sata do pola sata poslije ponoći. Za trajanja cijelog programa kustosi su na raspolaganju za stručna vodstva, dok se u muzejskoj suvenirnici mogu nabaviti muzejska izdanja i suveniri po sniženim cijenama.

Danijel Geošić