Na vezovsku subotu u Kuću Reichsmann u jutarnjim je satima predstavljena ovogodišnja Revija Đakovačkih vezova. Publikacija je to koja prati Vezove od samih početaka te svojim bogatim, kvalitetnim i raznolikim sadržajem dodatno pridodaje na kvaliteti same manifestacije.

Na predstavljanju ovogodišnje Revije nekoliko riječi rekao je gradonačelnik Marin Mandarić, a Reviju su zatim predstavile glavna urednica Jasmina Jurković Petras, etnologinja Katarina Bušić, direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek i lektorica Ivana Bilać.

Ovogodišnja Revija, kao i Vezovi, predstavlja Zemlju partnera Mađarsku te donosi zanimljive tekstove koji će čitatelje upoznati s radom folklornih skupina iz Mađarske, čuvanjem mađarskih etno zbirki u našoj zemlji, ali i radom manjinskih zajednica. Uz ugošćavanje dragih gostiju, predstavit će se i značaj đakovačkih snaga oblikovanih u fotografijama, kovačkom radu, ali i izradi kruha i slastica. Stručni radovi o ergeli, uzgoju lipicanaca i sportskom natjecanju dopunjuju se radovima o važnosti uzgoja Hrvatskog ovčara. Uz zanimljive teme iz folkloristike Revija donosi i radove iz jezikoslovlja u kojima autori ukazuju na važnost proučavanja govora naših predaka. Kako bi se upoznalo pojedince koji su ostvarili značajne rezultate u svojim sredinama predstavlja se njihov rad kroz izložbe, KUD-ove, knjige i monografije. Nastavljajući se na prošlogodišnji broj u kojemu je predstavljen rad u Đakovu, Vinkovcima, Županji i Slavonskom Brodu i u ovom broju Revija donosi dvije zanimljive manifestacije koje mogu poslužiti kao primjer dobre prakse unutar svojih sredina. Zaseban dio Revije nazvan „Revija predstavlja“ donosi biografiju i pogled na rad Adama Pavića, istraživača slavonske tradicijske glazbe i glazbenog pedagoga. U trećem dijelu Revije, uz program i osobne karte sudionika Vezova, donose se i rezultati literarnog i likovnog natječaja Malih vezova te kraći pregled prošlogodišnjih zbivanja.

Digitalno izdanje Revije Đakovačkih vezova možete pogledati ovdje.

Izvor|Foto: Đakovački vezovi