Posteljina za dječje krevetiće, jastuci za dojenje, grijači bočica, beskontaktni i digitalni toplomjeri, izdajalice, bočice, kozmetika za bebe, kreme za majke, ručnici, tetra pelene, deke i malena odjeća za bebe. Sve su to prikupile mame i donatori velika srca, koje je organizirala Đakovčanka Dajana Zeko (34) i kao zajednička predstavnica svih sudionika akcije, te korisne predmete i potrepštine, u vrijednosti od 13.000 kuna, predala Odjelu za pedijatriju i rodilištu Opće županijske bolnice Vinkovci. Potrebne je stvari prikupljala, kaže marljiva mama Dajana, od Božića. Novi je motiv bila pronašla u širokim osmjesima malih pacijenata s Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek, kojoj je donaciju odjeće i igračaka, prikupljenih u suradnji s Dječjim vrtićem Đakovo, predala prošloga ljeta.

“Mame iz Đakova i okolice” i donatori na djelu

Vrijedan su vinkovački “paket” primile voditeljica Odjela za pedijatriju dr. Marija Jurković i glavna odjelna sestra Martina Rajić. – O potrebama tamošnje pedijatrije javile su mi iz prve ruke mame okupljene u mojoj grupi na Facebooku “Mame iz Đakova i okolice”. Čula sam se s divnom sestrom Martinom koja je to potvrdila i tada na scenu, osim samih majki, stižu donatori, trgovačka društva i među njima najveći – tvrtka Texo gradnja. Prijatelji i nekoliko žena iz grupe pomažu u kupnji jastuka za dojenje i tako se širi krug dobrih ljudi, prepričava Dajana, po zanimanju policijska službenica za prevenciju Policijske postaje Đakovo te majka dvojice dječaka, koju u njezinome humanitarnom djelovanju podupire i suprug Krešimir, također policajac.

Dajana Zeko:
“Nakon osječke bolnice tražila sam drugu “lokaciju” koju treba opremiti korisnim stvarima. Upravo su mi se u grupu na Facebooku javile mame iz Vinkovaca i rekle što ondje nedostaje.”

– Iskreno se nadam kako će ovaj primjer potaknuti i druge osobe da svojim donacijama osiguraju što bolje uvjete liječenja mališanima u ovoj, ali i svim drugim bolnicama diljem zemlje, koje imaju ovakve ili slične potrebe. Pouzdano znam da su pedijatriji u Vinkovcima prijeko potrebna dva klima uređaja pa neka njihova nabavka bude naš sljedeći korak, dodaje Dajana, čija je grupa mama s najraširenije društvene mreže u hipu okupila tisuću majki, a širi se i dalje. Vrijeme odricanja, a sada je to vrijeme, ilustrativna je đakovačka “plava” humanitarka, pravi je trenutak u kojemu možemo prepoznati potrebe drugih, posebno najmanjih bolesnika, te skromnim karitativnim radom i zajedništvom činiti djela ljubavi.

Danijel Geošić