Pjesma, smijeh, maske, veselje, ludorije, krofne i poderane gaće. Zajednička su poveznica ovim asocijacijama poklade. Pokladno je vrijeme, u kojemu svatko želi biti netko drugi, a mašta briše sve granice, pred vratima. Po kalendarskoj i narodnoj tradiciji razdoblje, koje s jedne strane omeđuje svršetak božićnog vremena, a s druge početak korizme, u slavonskim selima obilježava posljednjih godina ponovno oživljen običaj pokladnog jahanja, s korijenima još iz doba Vojne granice na Savi. Osim toga, na istoku su se Hrvatske u proteklih četvrt stoljeća kao najveća pokladna manifestacija profilirali Đakovački bušari u organizaciji Grada Đakova i Turističke zajednice (TZ).

Stiže maškarana grupa iz susjedne Mađarske

Đakovački će bušari 25. put pokladne rituale, ali i parodiju društvene stvarnosti, uz nezaobilaznu dozu kreacije, humora i zabave, prenijeti na gradske ulice 16. veljače velikom bušarskom povorkom, koja će proći od Ulice Matije Gupca 30 (gdje je okupljanje skupina), korzom, Trgom dr. Franje Tuđmana i Ulicom kralja Tomislava do Gradske nastavno-sportske dvorane. Maškarane sudionike ondje očekuju topli zalogaj i daljnja zabava, najavljuje direktorica TZ-a Marija Burek. U mimohodu se očekuju brojne grupe iz cijele Hrvatske, ali i skupina iz susjedne Mađarske, koja je već prijavila sudjelovanje, čime Đakovački bušari i ove godine nose međunarodni predznak. Neće izostati ni jahači(ce) na lipicinaskim konjima kao ilustracija pokladnog jahanja.

Bušari će, sigurno je, pokušati preuzeti vlast u zgradi Gradske uprave, pred kojom će se kratko predstaviti sve skupine sudionika. Ključeve su Grada buše uspjele uzeti svake godine, još od 1994., otkad je organiziranoga pokladnog veselja i manifestacije koja vjerno prikazuje usmene tradicije i svetkovine, a u isto vrijeme ilustrira aktualne socijalne i ekonomske prilike. Ipak, osnovni je cilj Đakovačkih bušara očuvanje običaja nekada nezaobilaznih u narodu, poput “čijala” perja i svinjokolje, što kulturno-umjetnička društva ne propuštaju uprizoriti.

Najoriginalnijim maskama nagrade Bušara

Tijekom prigodnog programa najvećeg karnevala u Slavoniji i Baranji bit će dodijeljene nagrade za najbolje maske u kategorijama: dječji vrtići, predškolska skupina, obrazovna skupina, skupina odraslih, najveselija skupina, najoriginalnija muška maska, najoriginalnija ženska maska, te najbolja tradicijska maska – odrasli, najbolja tradicijska maska – dječja i najoriginalnija moderna maska.

Đakovački bušari nikako ne mogu proći bez kobasice kao glavne mesopusne delicije, pa velikoj bušarskoj povorci, već tradicionalno, tijekom prijepodneva prethodi Pokladni gastro fest na gradskom korzu “Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu”, za koji vlada veliko zanimanje, dodaje M. Burek. U njegovu je središtu izbor najbolje kobasice uz degustaciju u organizaciji Udruge kulinara, a sve će se odvijati na subotnjoj špici, također 16. veljače.

Danijel Geošić