Lipicanac. Bijeli konj, “barokni” ljepotan koji se rađa tamne boje kože, razigran, lijep, skladne građe, ponosna držanja i lakoga koraka oduvijek plijeni pozornost promatrača. Za Državnu je ergelu Đakovo on svakodnevica; njegov uzgoj, selekcijski rad i očuvanje pasmine osnovna misija. Privatni je, “zemaljski” uzgoj lipicanca dio tradicijskog života slavonskog sela, njegova bogatstva i narodnih običaja. Zbog te prožetosti života ovdašnjih ljudi i lipicanaca odlukom Ministarstva kulture iz 2017. godine tradicija uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu ima status nematerijalnoga kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Tu je vrijednost prepoznala i Hrvatska pošta koja je danas, kako je najavljeno u rujnu na svečanosti za Dan Ergele, pustila u optjecaj prigodni poštanski blok iz serije “Zaštićene pasmine konja”. Blok čini marka nominalne vrijednosti 15 kuna i otisnut je u nakladi od 30.000 primjeraka. Autor je bloka zagrebački dizajner Vladimir Buzolić-Stegu, a marka je s motivom lipicanca napravljena prema fotografiji Domagoja Topića.

Čitavo je izdanje Pošta (HP) realizirala u suradnji s Državnom ergelom Đakovo i Lipik. Izdala je i Omotnicu prvoga dana (FDC), kako se naziva posebna omotnica na koju se lijepe nova izdanja poštanskih maraka označenih žigom. Žig je prvog dana (bio) u uporabi u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13, danas i sutra .

Danijel Geošić