U vremenu novih tehnologija, u kojemu nas razni mediji svakodnevno obasipaju informacijama, malo je onih koje se zaista dotiču naših života. Uvidjeli smo da našem gradu nedostaje ozbiljan, sustavan i uključiv izvor informacija, koji prenosi zbivanja iz svih područja interesa u lokalnoj zajednici. Nedostaju nam priče i fotografije na novinskom papiru koje će generacije nakon nas s nostalgijom listati i prisjećati se minulih vremena. Sve je ovo u uvodniku prvog broja danas predstavljenog Đakovačkog lista, sažimajući ideju o mjesečnom glasniku Grada Đakova, napisao gradonačelnik Marin Mandarić.

Prvi su broj u Maloj vijećnici predstavili zamjenik gradonačelnika Robert Francem i glavna urednica Đakovačkog lista, iza koje je 15 godina novinarskog iskustva, Maja Muškić. Na 32 stranice u četiri osnovne tematske cjeline mjesečnik nudi sve relevantne informacije iz društvenog, političkog, gospodarskog, kulturnoga i sportskog života Grada. Grafički ga je oblikovao Glas Slavonije, a Grad je Đakovo kao nakladnik list odlučio tiskati u 9.000 primjeraka i besplatno dostaviti svakog mjeseca na adresu svakog đakovačkog kućanstva.

Neatraktivan, ali informativan i otvoren svima

– Đakovački je list bez dimenzije atraktivnosti tiskovina koja djeluje pomalo “retro” uz sve tehnologije koje nas okružuju, međutim mnogi su uočili da Đakovu nedostaje historiografski element (novinski papir, op.a.) kojim bismo sačuvali materijalni dokaz o onome što se događa i bilježi. Nadamo se da će građani biti zadovoljni informacijama koje su već možda i “prošle”, ali do njih nisu došle zbog situacije s medijima u gradu, kazao je Francem. List je otvoren, istaknuo je zamjenik gradonačelnika, svim udrugama i ustanovama, ali i političkim opcijama. Dodao je kako je vizija Grada kao izdavača otvoriti gradski mjesečnik novoj, mladoj generaciji novinara, koja bi u njemu mogla pronaći svoj prostor djelovanja.

Objektivna Informacija na adresi svih građana

– Htjeli smo složiti besplatni list u kojemu će svatko pronaći svoju stranicu, dostaviti građanima objektivnu informaciju koju ne mogu čuti ili pročitati drugdje i otvoriti više prostora za kulturni i sportski pregled mjeseca. Dakle, o onomu što je obilježilo tekući mjesec, čitat će se kada taj mjesec prođe, rekla je glavna urednica M. Muškić, pozivajući sve koji se žele angažirati oko Đakovačkoga lista, ili redakciji glasila dostaviti korisne informacije, da to učine putem e-adrese [email protected].

Gradonačelnik Mandarić u uvodniku Đakovačkog lista:
U gradskim će novinama svi imati medijski prostor za prezentaciju svog djelovanja i slobodno izražavanje svojih stavova i mišljenja. Duboko sam uvjeren da građanska svijest, kritičko promišljanje te demokratičnost zaslužuju puno poštovanje i uvažavanje.

Tema je naslovnice prvog broja projekt Svi ZAjedno koji je početkom srpnja otvorio 65 radnih mjesta dotad nezaposlenim ženama. One brinu o 260 korisnika mahom treće životne dobi, pružajući im usluge pomoći u kući. Projekt je vrijedan 9,7 milijuna kuna i u potpunosti je financiran europskim novcem.

Danijel Geošić