Grad Đakovo prvi put ima svoj službeni kalendar! Predstavljen je danas u Maloj vijećnici, o čemu su govorili zamjenik gradonačelnika Robert Francem, direktorica Turističke zajednice grada Đakova (TZ) Marija Burek, pročelnica gradskog Upravnog odjela za turizam Sanja Rogoz Šola i u ime Foto-kino kluba (FKK) Mario Šulina. Dok naslovnica s grbom Grada u zlatnim konturama na crnoj podlozi podsjeća na zlatovez, zidni kalendar na preostalih 12 listova donosi prirodne, zavičajne, kulturno-povijesne i umjetničke motive koji Đakovo čine prepoznatljivim. Radovi su skupine autora, odabrani među 63 fotografije njih 11, pristigle na javni natječaj Grada i TZ-a. To su Slobodan Balić, Silvija Butković, sestre Mirna i Martina Marić, Davor Kerovec (Split) i Branko Vlaisavljević, Đakovčanin koji živi u austrijskom Badenu (kod Beča) i potpisuje rujansku fotografiju s hrvatskim ovčarom. Ostali su motivi katedrala, konji, Mala crkva, Vezovi, gradske vinjete, ljepota prirode…

Autorima čije fotografije čine kalendar po 10 primjeraka

– O svome gradu fotografijom najbolje mogu progovoriti njegovi građani. Nadam se kako će, kada vide ovaj kalendar, i drugi nagodinu imati hrabrosti sudjelovati u natječaju, čime će i povjerenstvo koje je biralo fotografije imati teži posao. Kalendar je otisnut u 600 primjeraka, nije izrađen u komercijalne svrhe, nego je to prvenstveno blagdanski poklon Grada osobama angažiranim u društvenom životu, rekao je zamjenik gradonačelnika Francem.

– Svi su motivi đakovački. Svaka slika priča svoju priču i svaka priča pruža svoju emociju, sažela je direktorica TZ-a M. Burek, dodajući kako će autori zastupljeni u kalendaru za 2019. dobiti po deset primjeraka, a svi koji su sudjelovali u natječaju po jedan primjerak. Pročelnica S. Rogoz Šola spomenula je kako sve odabrane motive građani vole te da se pri slaganju odabranih fotografija vodilo računa i o godišnjim dobima, dok je poznati đakovački fotograf i snimatelj Šulina istaknuo kako je povjerenstvo izabralo najkvalitetnije fotografije od ponuđenih.

Đakovački kalendar ipak neće ostati samo đakovački, već ga vidjeti Europa, ali i svijet. Branko Vlaisavljević, naime, ponijet će ga u Austriju, a Slobodan Balić poslati kćerima u Švicarsku i Španjolsku. Silvija Butković, najavila je na predstavljanju, plasirat će svoje primjerke prijateljima u Njemačku, Belgiju, ali i u daleki Japan.

Danijel Geošić