Na Međunarodnom hodočašću ministranata u Rimu boravi i stotinu ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije, među kojima su 22 mladi Đakovčani, predvođeni vlč. Josipom Ivešićem, župnikom Župe Dobrog Pastira. Središnji je događaj bio 31. srpnja susret i molitva oko 70.000 ministranata, pristiglih sa svih strana kršćanske Europe i svijeta, s papom Franjom na Trgu svetog Petra na 40 Celzijevih stupnjeva, koji im je u skladu s geslom susreta “Traži mir i idi za njim!” poručio da Kristov mir pronose svijetu željnom mira.

– Vječni je grad Rim ovih dana ispunjen mladošću, pjesmom i druženjem… Sve je puno pozitivne energije koju mogu pružiti mladi ljudi. Susrećemo se s brojnim drugim ministrantima, strancima, a ima ih ovdje iz još 18 zemalja, posebno zainteresiranima za Hrvatsku, koju danas prepoznaju kao viceprvaka svijeta u nogometu i zbog toga smo ponosni, kaže vlč. Ivešić.

Hodočašće ministranata produbljuje identitet vjere, jača zajedništvo i pokazuje mladima opću dimenziju njihove službe, mišljenja su biskupi Njemačke, otkud je stiglo čak 50.000 mladih, a međunarodno je obilježje hodočašća, tumače, važan znak razumijevanja među mladim kršćanima iz cijeloga svijeta.

Na susretu su s papom Franjom hrvatsku zastavu nosila dva ministranta iz Đakova – Ivan Jaman i Toni Kovačević, javlja vlč. Ivešić, dok je križ u procesiji za vrijeme večernje molitve nosio još jedan ministrant Đakovačko-osječke nadbiskupije – Gabrijel Božanović.

Danijel Geošič, foto: Josip Ivešić