Đakovo je spremno za finale 53. Đakovačkih vezova. Već su Mali vezovi prošle nedjelje bili najbolja potvrda da ova najveća smotra izvornoga folklora i nematerijalne baštine u Hrvatskoj ostaje u sigurnim rukama mladih čuvara tradicijske kulture, kojih je više od tisuću u narodnom ruhu tada defiliralo središtem grada, a sinoć je pred Strossmayerovom katedralom bila i generalna proba večerašnjeg otvorenja Vezova, koje će na Prvom programu izravno prenositi Hrvatska televizija. Slika iz Srca Slavonije bit će poslana gledateljima diljem zemlje, od Iloka do Dubrovnika, a scensko-glazbeni će program “Spremit ću se ja i sama” prožet još jednom epizodom iz povijesti koja nas, sa ženom u središtu radnje kao nositeljicom života koja drži tri “ćoška” kuće i simbolom ljepote, vraća u daleku 1878., folklorom i tamburaškom pjesmom, vidjeti na stotine tisuća Hrvata izvan domovine. Redatelj je te slike Darko Milas, a scenarist Mirko Ćurić. Vezove će svečano otvoriti gradonačelnik Marin Mandarić, za kojega su temeljne vrijednosti koje pronalazimo i prepoznajemo u Vezovima snaga zajedništva, vjera i njegovanje naslijeđa te ljubav prema zemlji, ljudima i običajima. 

Cijeli grad postaje pozornica na otvorenom

Na ljetnoj pozornici u Strossmayerovu perivoju nizat će se sutra i u nedjelju folklorni programi, pa i Međunarodna smotra nakon nedjeljnog mimohoda, kada nastupaju skupine iz Njemačke, BiH, Češke, Austrije, Italije, Australije, Slovačke, Srbije i Sjeverne Makedonije. Poseban će folklorni program na pozornici u Velikom parku u subotu u 21 sat imati i zemlja partner Slovačka. Kulturu, običaje i gastronomiju ove srednjoeuropske zemlje predstavit će na Strossmayerovu trgu sutra tijekom prijepodneva, uz “domaća” kulturno-umjetnička društva Slovaka iz Josipovca Jurjevačkog i Punitovaca i društvo “Ivan Brnjik Slovak” iz Jelisavca, Dječja folklorna skupina “Klnka”, pristigla iz Bratislave.

Da su Vezovi, zna se i po bogatoj gastronomskoj ponudi pod vezovskim šatorom, odakle se proteklih dana širio miris finih kuhanih jela slavonske ravnice – lovačkoga gulaša, fiša i čobanca spravljenoga u kotliću od 600 litara! Sinoć se, uz Dyacove tambure, narezivala delicija bez koje ne prolazi šokački stol – kulin! Na pozornici “pod šatorom” danima se već “smjenjuju” tambure, pop i rock glazba, no vrhunac tek dolazi subotnjim koncertom Doris Dragović te nedjeljnim nastupom Miroslava Škore, tik po zatvaranju 53. Vezova u Velikom parku programom “Slavonijo, zemljo plemenita” i izborom najbolje nošenog “ruva” u djevojaka, snaša i momaka. 

Nedjeljna povorka najveći i najljepši vez

Ipak, najveći đakovački vez vezu folklorna društva, njih 50, okupljena u nedjeljnoj povorci praćenoj konjanicima i svečano urešenim svatovskim zapregama, koja će proći kilometar i pol od Malog parka do katedrale i dalje u hlad Strossmayerova perivoja. Šlingeraje, otarke, rubine, zlatovez, dukate i gizdave lipicanske konje vidjet će ove godine uživo, ne samo duž ove poznate trase okupljeni Đakovčani i njihovi gosti, već i gledatelji Hrvatske televizije.

Posebo živo i zanimljivo za ljubitelje konja bit će na Državnoj ergeli koja je u subotu i nedjelju mjesto održavanja zaprežnih i preponskih natjecanja, a s katedralom je tijekom cijele godine nezaobilazni “checkpoint” brojnih turista koji dolaze u naš grad. Samo je protekloga vikenda ondje bilo deset autobusa i 400 gostiju! Uoči vezovske završnice, Ergelu je u ponedjeljak posjetio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. U zatvorenoj je jahaonici otvorio južni dio objekta, za čije je uređenje na tri etaže i 1.440 kvadrata utrošeno pet milijuna kuna.

Đakovački vezovi, turistički gledano, spajaju čitavu regiju, motiviraju turiste na posjet Đakovu i Osječko-baranjskoj županiji i produžuju njihov boravak na kontinentu, s tim da su svi smještajni kapaciteti, a njih je sve više, prvog srpanjskoga tjedna dupkom puni nekoliko mjeseci unaprijed, zadovoljna je direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek. Vezovi gradske ulice ispune desecima tisuća ljudi, dok procjene govore se da se tih dana u Srcu Slavonije nađe i 100.000 gostiju!

Danijel Geošić, foto: Zlatko Mesić (Mali vezovi) i Etno media (generalna proba)

Program 53. Đakovačkih vezova