Ljeto je idealno doba za slobodno vrijeme i bijeg od svakodnevnih poslovnih obveza, za vrijeme s obitelji i prijateljima, za godišnje odmore i ljetovanje na moru. Na koncu turističke sezone, kada je posljednja velika smjena gostiju na Jadranu već iza nas, posebno se prate brojke koje “izbacuje” eVisitor, dok turistički djelatnici, hotelijeri i ugostitelji priželjkuju produžetak sezone i kapacitiranost u postsezoni tijekom rujna i listopada. Đakovačke obitelji u kojima nema školaraca godišnje odmore, na koje su nekad redovito odlazile ljeti, sve češće zamjenjuju upravo rujanskim aranžmanima na jadranskoj obali, doznajemo u Orion toursu, jedinoj gradskoj agenciji s već 30 godina iskustva u turizmu i stalnim klijentima.

Zanimalo nas je koliko Đakovčana ljetuje na Jadranu posredstvom agencije, koje su najposjećenije i najtraženije destinacije, koliko dugo traju ljetovanja i koji su aranžmani financijski najpovoljniji, u kojem se razdoblju najčešće ljetuje, ukratko – kakvi su trendovi.

Obitelji bez školaraca “ljetuju” u rujnu

– Do prije nekoliko godina za ljetovanje je postojalo samo jedno razdoblje, tzv. top sezona od 15. srpnja do 15. kolovoza. Međutim, navike se mijenjaju i mnogi se prilagođavaju i ljetuju u predsezoni i postsezoni, pa bilježimo porast ljetovanja krajem lipnja, na samome početku srpnja i u rujnu. Razlog tome su svakako dosta niže cijene koje su u odnosu na glavu sezonu niže od 25 do 40 posto. Također, manja je gužva i niže su cijene izvanpansionske potrošnje, kaže vlasnica agencije Dubravka Vugrinović.

Bez obzira na kalendar, najposjećenije su destinacije već tradicionalno Kvarner, Hrvatsko primorje i Sjeverna Dalmacija od Zadra do Šibenika. Pogledamo li gradove, Đakovčani najviše ljetuju u Crikvenici, Selcu, Novom Vinodolskom i na otoku Krku. Najmanje ih zanimaju Istra i Južna Dalmacija.

– Vjerojatno je tako zbog prometne udaljenosti, a takve su i navike naših stalnih klijenata. Bilježimo porast ljetovanja u toplicama Hrvatskog zagorja i u Svetom Martinu na Muri. Takva su ljetovanja kraća, traju od tri do pet dana, usluga je u hotelima visoke kategorije izuzetno dobra, s bogatim hotelskim sadržajima, dodaje D. Vugrinović, otkrivajući da su brojke koje govore o Slavoncima na moru u odnosu na prošlu godinu gotovo identične ili tek u blagome porastu. Podjednako ljetuju i obitelji s djecom i parovi, bilo mlađi ili stariji. U posljednje vrijeme, kaže, ima i dosta samaca koji rezerviraju jednokrevetnu sobu.

Hotelski tjedni polupansioni i dalje najisplativiji

Najčešća su ljetovanja na bazi osam dana i sedam noćenja, a raste zanimanje i za 10-dnevne rezervacije. Financijski su najisplativiji boravci u hotelima s polupansionom. No, što traži i očekuje đakovački turist na Jadranu, od smještaja do ponude? Najčešće se dogovaraju hoteli s tri zvjezdice. – U pravilu, hrana je u našim hotelima, bez obzira bili oni s dvije ili tri zvjezdice, dobra, obilna i nutricionistički dobro posložena, što je nama kontinentalcima bitno, uzimajući u obzir da plivanje, šetnja i razne sportske aktivnosti traže pojačanu prehranu. Većina hotela hranu poslužuje na “švedskom stolu” ili turističkim rječnikom – modelom buffet prehrane. Svakako, sugrađanima u prilog ide i činjenica da se svi aranžmani mogu otplatiti na mjesečne rate, bez dodatne naknade, govori D. Vugrinović.

Zanimljivo je da Đakovčani još uvijek, razmišljajući o ljetovanju i godišnjim odmorima na Jadrana, preferiraju izravni kontakt s agencijom, a ne toliko online servis Booking, koji se više koristi u većim gradovima. – Naši ljudi više vole “živu” riječ i dolazak u agenciju, gdje od turističkoga agenta dobiju sve potrebne informacije. Često gostima rezerviramo i parking mjesta, prijevoz do njihovog odredišta, ako ne putuju osobnim automobilom, a tu su i razne druge informacije koje se ne mogu dobiti rezervacijom ljetovanja preko interneta, primjerice cijena suncobrana i ležaljki, taksi usluga, preporuka za restorane, narudžba za wellness programe i slično, zaključuje vlasnica Orion toursa.

Orion tours, jedina đakovačka turistička i putnička agencija, bilježi porast ljetovanja na kontinentu – u toplicama Hrvatskog zagorja i u Svetome Martinu na Muri. Takva su ljetovanja kraća, traju od tri do pet dana, ali je usluga u hotelima visoke kategorije izuzetno dobra, s bogatim hotelskim sadržajima.

Danijel Geošić