Astronomsko društvo “Orion” iz Đakova organiziralo je u noći sa 12. na 13. kolovoza javno promatranje Perzeida “zvijezda padalica” u narodu poznatijih pod nazivom „suze sv. Lovre“. Uz njih, teleskopom Društva, više od 150 građana na đakovačkom Bajeru promatralo je i planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars.

– Javnom promatranju uvelike je pomogla naša zamolba Gradu Đakovu za gašenjem javne rasvjete, što je i odobreno pa je javna rasvjeta upaljena tek u ponedjeljak u jedan sat ujutro, na čemu se u ime svih nas zaljubljenika u astronomiju, ali i svih građana koji su noćas uživali u nebeskim prizorima iskreno zahvaljujemo, kaže predsjednik AD Orion Danko Kočiš.

Kako nije bilo mjesečine, niti javne rasvjete, uvjeti za promatranje noćnog neba bili su gotovo savršeni na području Đakova. Na promatranju je sudjelovao i pred. Igor Miklavčić s Odjela za fiziku osječkoga Sveučilišta, koji je održao zanimljivo predavanje svim okupljenima o meteorskom roju Perzeida, vidljivim planetima te sazviježđima i nebeskom svodu vidljivom u ovo ljetno vrijeme. Posebnu pažnju privukao je prezentacijom meteorita i detaljnim objašnjenjem o njihovom sastavu i s kojeg područja Zemlje su prikupljeni.

-U gradu Đakovu, uz ovakvu dobro suradnju s Gradom, i ovakvom velikom zainteresiranosti građana, posebice mladih, naše aktivnosti ćemo nastaviti i tijekom kolovoza te početkom rujna, a od školske godine pokrenut ćemo i školu astronomije kroz naše Društvo i Zajednicu tehničke kulture Grada Đakova, te krenuti u izradu projekta đakovačke zvjezdarnice kako bi tijekom cijele godine imali uvjete za rad i promatranje noćnog neba te edukaciju i radionice za sve zainteresirane, uz gostujuća predavanja naših poznatih astronoma i astrofizičara koji će rado svoje znanje prenositi na buduće mlade astronome Đakova i cijele Slavonije, kaže Kočiš.

 

Izvor: Grad Đakovo