Više od 500 komada odjeće za bebe, potpuno novih 20 spavaćica za rodilje i 25 setova posteljina za dječje krevetiće, električnu izdajalicu, deset digitalnih toplomjera i deset staklenih bočica za neonatologiju prikupile su za potrebe dubrovačkog rodilišta mame cijele Hrvatske, a poglavito mame iz Đakova na inicijativu Đakovčanke Dajane Zeko (34) i Dubrovčanke Ive Funtek (35). Obje ih za rodilište s juga Dalmacije veže iskustvo poroda; Dajana je ondje rodila sina Erika, a Iva tri kćeri “gosparke” – Nicol, Karlu i Mariju.

– Svog sam prvoga sina rodila u Dubrovniku prije tri godine. Predivne babice, predivne žene, no moj je maleni Erik u jednom trenutku bio odjeven kao djevojčica. Odjeće je kronično nedostajalo! Nedostajale su osnovne stvari… Odjeća i pelene, posteljina je bila istrošena, a majke su rađale u svojim spavaćicama. Prije nekoliko mjeseci mene i Ivu, koja se udala u Đurđevac, sasvim je slučajno spojila jedna dobrotvorna akcija u kojoj smo pomogle samohranoj majci i njenoj bolesnoj kćeri. Poznavajući stanje dubrovačkoga rodilišta, zajedno smo odlučile nešto poduzeti, motivirale smo i druge žene i tako je počelo, otkriva Dajana. Dodaje da su dio donacije, zahvaljujući tvrtki Texo gradnja iz samog Dubrovnika, i tetra pelene kao neizostavna oprema za moderne bebe.

Sve što mame prikupe do sredine idućeg mjeseca bit će prevezeno na odredište kombijem DVD-a Đakovo, čime su se i đakovački vatrogasci uključili u ovu plemenitu akciju. Tko god želi sudjelovati, može to učiniti putem Dajanina Facebook profila. – Trenutačno šijemo spavaćice i posteljine. Kako pomoć nikad nije od viška, pozivam sve mame velikog srca da nam se pridruže i pomognu, zaključuje danas ponosna majka dvojice sinova i policijska službenica za prevenciju, u javnosti prepoznatljiva po humanitarnom djelovanju. Dajana najavljuje da već do kraja godine na sličan način namjerava obradovati i jedno slavonsko rodilište.

Rodilište, koje u sastavu Odjela ginekologije i opstetricije Opće bolnice Dubrovnik godišnje zabilježi oko tisuću poroda, od 2008. godine nosi UNICEF-ov status “Rodilište – prijatelj djece”.

Danijel Geošić