Prvih je deset godina Sajma poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva u Đakovu, Piškorevcima, pa od lani ponovno u gradu, pokazalo da manifestacija, koja postaje mjesto tradicionalno mjesto okupljanja obrtnika, poljoprivrednih gospodarstava, domaćih radinosti i malih poduzetnika, ima potencijal, no da bi postala dio nacionalnoga kalendara sajmovanja zahtijeva formatiranje i brendiranje. Zlatne su ruke, kao naziv najvišega priznanja Hrvatske obrtničke komore (HOK), “obrisane” iz glavnoga naslova koji je pojednostavljen na Đakovo Expo, a promjenu naziva prati i novi vizualni identitet s dominantnom zelenom bojom i klasom pšenice, simbolom plodne slavonske ravni.

Organizacijske je poslove za 11. Expo i komunikaciju s izlagačima prvi put preuzela gradska tvrtka Poduzetnički centar, koja se aktivno uključila u pripremu prvog Sajma s posve novim vizualnim identitetom

Novost je i promjena u organizacijskim rolama; organizatoru Gradu Đakovu pridružio se u istoj ulozi Poduzetnički centar koji je preuzeo pripremni dio prethodno povjeren Univerzalu, iako gradski komunalac uz Turističku zajednicu i Državnu ergelu Đakovo i Lipik ostaje suorganizator dvodnevne priredbe u Ergelinoj zatvorenoj jahaonici 10. i 11. svibnja i obavit će glavninu tehničkog posla. Istaknutiji su suorganizatori 11. Đakovo Expoa Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Novi logotip s klasom pšenice Đakovo “smjestio” na plodne ravnice

“Promjenom logotipa Đakovo Expoa želimo privući pozornost javnosti i pobuditi dodatno zanimanje za ovaj sajam, učiniti ga marketinški vidljivijim i u trenutku kada Ministarstvo poljoprivrede više nego ikada stimulira život na selu i promovira poljoprivredu kao gospodarsku granu u kojoj se može uspješno poslovati i od nje pristojno živjeti, vizualnim oblikovanjem postaviti upravo poljoprivredu, na koju su navezani obrtnici i mali poduzetnici, kao životnu i ekonomsku jezgru Đakova i Đakovštine. Zato kvadrat kao osnovni element logotipa “pokriva” kolorit slavonskih oranica iz kojih izrasta pšenični klas”, opisuje zamisao na osnovi koje je nastao novi vizualni imidž sajma pročelnica gradskog Upravnog odjela za poljoprivredu, gospodarstvo i turizam Sanja Rogoz Šola. Uz stilizirani kvadrat postavljen lijevo, dodaje, na desnoj je strani okrupnjeni i “boldani” naziv Đakovo Expo koji je u prijašnjem formatu logotipa teško dolazio do izražaja.

Bambino kup i predavanja za poljoprivrednike, poduzetnike i branitelje

Poznat je i objavljen program 11. Sajma poljoprivrede, gospodarstva i obrtništva, koji medijski prati portal Moje Đakovo, a Poduzetničkome su centru stigle već i prve prijave izlagača. Na dan otvorenja manifestacije na glavnom ulazu u jahaonicu svečano će biti otvorena i nova suvenirnica Državne ergele, dok je središnji i najzanimljiviji događaj ipak 2. Bambino kup, revijalna izložba teladi na hipodromu. Uz cjelodnevno izlaganje i prigodnu prodaju slijedi niz stručnih predavanja. “Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, što je nekadašnja Savjetodavna služba, priprema predavanje o IAKS Mjeri 10 ruralnoga razvoja koja se odnosi na poljoprivredu, okoliš i klimatske promjene, Mario Turalija iz Uprave HAMAG BICRO-a prezentirat će proizvode Agencije s posebnim osvrtom na kredite za ruralni razvoj, a Sanja Ivković iz Ministarstva hrvatskih branitelja govorit će o programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji”, najavljuje S. Rogoz Šola. Program prvog dana zatvara nastup KUD-a Perkovčani, mažoretkinja i Plesne skupine Miha KUD-a Sklad, te Ženske klape Certissa.

Sajam ostaje dvodnevna manifestacija prvog dana proširena za poslijepodnevni zabavni program na maloj pozornici zatvorene jahaonice, a u Đakovo Expo uklopljeno je i otvorenje novouređene Ergeline suvenirnice

Frizersko-modna revija mladih strukovnjaka i Festival čokolade

Drugi je sajamski dan 11. svibnja baziran na strukovnim zanimanjima koja ponovno dobivaju zasluženo mjesto na tržištu rada i predstavljaju perspektivu za budućnost u Lijepoj Našoj. Mladi Srednje strukovne škole Antuna Horvata sa svojim će mentorima i vršnjacima iz učeničkih zadruga škola u gostima u zatvorenoj jahaonici prezentacijom “Malo poduzetništvo” otkriti što rade i u čemu se dobro snalaze i održati radionicu za djecu “Pokaži vještinu”. Najuzbudljiviji je događaj drugog dana frizersko-modna revija učeničkih radova kojom će talentirani strukovnjaci pokazati svoje kreacije. Ne i najslađi, jer to će biti Festival čokolade, zbog neodoljivih besplatnih slastica bez iznimke dobro posjećen, kojim će 11. Đakovo Expo biti, vjeruju organizatori, uspješno zaključen.


Danijel Geošić