Edukativno-zabavni kolaž program “O okolišu ne dvoji, otpad odvoji!” u subotu na Trgu Josipa Jurja Strossmayera najava je istoimene kampanje Grada Đakova, koja će se protegnuti sve do proljeća 2020., a obuhvaća niz obrazovnih i informativnih aktivnosti o izraženijem primarnome razvrstavanju i povećanju udjela reciklabilnog otpada korištenjem usluge reciklažnog dvorišta i smanjenjem količine miješanoga otpada koji završava na odlagalištu Vitika. Projekt, za koji je Grad iz Kohezijskog fonda Europske unije u sklopu Operativnoga programa “Konkurentnost i kohezija” osigurao čak pola milijuna nepovratnih kuna, vrijedan je oko 602.000 kuna, pa je ovaj projekt gradski proračun stajao svega 17% svoje ukupne vrijednosti.

Kako razdvojiti i ponovno upotrijebiti koristan otpad?

Prigodno, Grad je javnost odlučio upoznati s ovom kampanjom u povodu Dana planeta Zemlje 22. travnja, koji je “pao” na Uskrsni ponedjeljak, pa je cijeli program na otvorenom pomaknut na ovu subotu 27. travnja u 9.30. Prvenstveno je kreiran za najmlađe sugrađane – djecu vrtićkog, predškolskog i školskog uzrasta, koju će eukatori na zanimljiv način, radionicama i natjecanjima poučavati o potrebi razvrstavanja otpada, koji suvremeni čovjek svakodnevno proizvodi u velikim količinama, počevši već od pelena u najranijoj razvojnoj dobi. Radionice prati i izlaganje stručnjaka Hrvoja Buljana o uspostavi sustava održivoga gospodarenja otpadom, na velikom zaslonu. Za građane su pripremljeni eukacijski materijali, a za sve sudionike i spretnije u igrama pokloni. Naposljetku će svirati popularni zagrebački pop rock bend Pravila igre (na slici dolje).

Gradski projekt “O okolišu ne dvoji, otpad ovoji!”, koji s pola milijuna kuna financira Europska unija, ima cilj educirati i informirati Đakovčane o održivome gospodarenju otpadom, sprječavanju nastanka otpada, odvojenome prikupljanju komunalnog otpada, kućnom kompostiranju i ponovnoj uporabi predmeta.

Društvo mališanima pravit će vila Zvončica i teta Crtalica, dok je posebno iznenađenje, koje su Grad, Turistička zajednica i Univerzal kao organizatori otkrili portalu Moje Đakovo, eko-vrtuljak s besplatnim vožnjama za svu djecu.

Što je otpad?! Kako nastaje i tko ga proizvodi? Je li otpad smeće?! Kako ga razdvojiti te ponovno upotrijebiti? Koji su korisni sastojci otpada? Što učiniti s organskim otpadom? Može li se otpad pretvoriti u energiju?! Koliko kojeg otpada koji se može vratiti u proizvodnju završava u zelenoj posudi? Kako linearnu ekonomiju zamijeniti kružnom? Koliko otpada recikliramo, a koliko bacamo? Kako pametno i održivo gospodariti otpadom? Možemo li smanjiti količinu miješanoga otpada na našemu odlagalištu? Što svatko od nas može učiniti za čišći i zdraviji okoliš? Odgovore na sva ova pitanja donosi subotnji program.

Zajedno gradimo svijest o čistom okolišu i zdravijem životu

“Pridružite nam se ove subote pred katedralom, zajedno gradimo svijest o čistome okolišu i zdravijemu životu, razdvojimo otpad prije negoli otvorimo poklopac zelene posude, ponovno upotrijebimo, reciklirajmo, budimo grad s još manje smeća, igrajmo se, učimo, zabavimo i čuvajmo Zemlju!”, poručuje gradonačelnik Marin Mandarić. Poziva djecu, njihove roditelje te ostale sugrađane na Strossmayerov trg, nadajući se prijepodnevu bez kiše, učenju kroz igru i zabavi uz Pravila igre.

Već ujesen, početkom nove školske godine, u svim školama na području grada bit će otvoreni likovni nagradni natječaji na temu održivoga gospodarenja otpadom. Đakovačka prigradska naselja te gradske četvrti od rujna očekuju javne tribine sa stručnom prezentacijom uspostave sustava učinkovitog prikupljanja otpada i kružne ekonomije, mogućnosti i dobrobiti za korisnike javne usluge skupljanja miješanog i biorazgradivoga otpada, najavljuje gradonačelnik, a slijedi i serijal polusatnih radijskih emisija u kojima će biti riječi o projektu i ciljevima novog pristupa otpadu.  

Danijel Geošić