“Đakovština zlatom vezena” bila je tema prvoga natječaja za najkreativnije literarne radove Malih vezova, za koje su inspiraciju djeca trebala potražiti u tradicijskom životu našeg kraja, običajima i kulturnoj baštini. Kako je rekla Krasanka Kakaš, prof. hrvatskog jezika, na natječaj je pristiglo 18 radova; 11 u konkurenciji razredne i sedam u predmetnoj nastavi, a nagrađeni su se autori u svojim tekstovima stilom pisanja istaknuli u odnosu na ostale sudionike.

Predstavljanju najuspješnijih literarnih radova nazočio je i gradonačelnik Marin Mandarić, koji je najboljima čestitao i predao zaslužene nagrade.

U razrednoj je nastavi prvo mjesto pripalo Ivani Škegro (4.r. OŠ “I. G. Kovačić” Đakovo, mentorica: Zrinka Funarić), a drugo Lovri Tarnaju (4.r. OŠ Satnica Đakovačka, mentorica: Andrea Dadić). Treća je bila Dorotea Marušić (2.r. OŠ J. A. Ćolnića, PŠ Široko Polje, mentorica: Nikolina Stilinović).

Kod “velikih” je najbolji literarni rad imala Lana Stegić (6.r. OŠ “V. Nazor” Đakovo, mentorica: Mira Racić), drugi je David Tadić (6.r. OŠ “V. Nazor” Đakovo, mentorica: Mira Racić), dok je treće mjesto pripalo Klari Gregić (7.r. OŠ “Matija Gubec” Piškorevci, mentorica: Katarina Blažević).

– Mali su vezovi ove godine prvi put prošireni s jednog na četiri dana, a osim izbora literarnih radova, u prostoru bivše prodavaonice Mana postavljena je izložba najboljih radova pristiglih na likovni natječaj Malih vezova, podsjetila je Maja Nikačević u ime organizatora manifestacije i ujedno najavila vikend program u Domu Hrvatske vojske i Strossmayerovom perivoju, gdje će nakon nedjeljne povorke (u 16 sati) nastupiti dječje folklorne skupine s početkom u 17 sati. Čestitala je također mentorima što su svoje učenike uspjeli potaknuti na pisanje, što je danas sve veći izazov.

Danijel Geošić, foto: Dajana Karas