„STEManje od prvog koraka“ projekt je učenika 3. razreda izborne nastave fizike u đakovačkoj Gimnaziji A. G. Matoša, u kojem su učenici, zajedno sa svojom nastavnicom fizike, Spomenkom Hardi, osmišljavali i pripremali pokuse iz mehanike fluida. Ideja je projekta da učenici stečeno znanje i eksperimentalne vještine prenesu djeci vrtićkog uzrasta putem pokusa iz fizike. Na izbornoj nastavi fizike učenici su izrađivali potreban pribor te se pripremali za izvođenje i objašnjavanje fizičkih pojava uočenih u pokusu, kako bi ih mogli izvoditi zajedno s djecom vrtićke dobne skupine.

U srijedu, 19. travnja 2023. posjetila ih je starija grupa djece iz vrtićke kuće Botić, zajedno s odgojiteljicama Ornelom Mur Koprčina i Martinom Vrbanec te Antonijom Klemen, stažisticom, a događaju se pridružila i gimnazijska pedagoginja Ivana Radnić Štroliga.

Djeca su izvodila pokuse dok su učenici vodili istraživanje. Izvodeći pokuse, djeca su naučila razliku između mase i težine; što je uzgon i zašto igla tone, a brod ne; zašto im je lakše plivati u moru, nego u bazenu; kada tijela tonu, lebde ili plivaju; kako polijeću avioni; zašto se treba čuvati jurećih kamiona na cesti; koji su učinci atmosferskog tlaka, a koji razlike statičkih tlakova.

Posebno je veselo bilo kad su istraživali što sve može plazmena kugla i kad su gravirali jabuku pomoću plazme.

Za kraj su pravili Nenewtonovu tekućinu te su im učenici pripremili OOobleckov ples na zvučniku koji titra različitim frekvencijama.

Kako su doživjeli ove istraživačke aktivnosti i suradnju, dovoljno govori rečenica jednog djeteta: „Ovdje je bilo jako puno čarolije!“

Podučavajući druge učenici su razvijali svoju kreativnost i inovativnost, a kod vrtićke djece poticali znatiželju i razvoj logičkog razmišljanja. Kad su učenici vrtićarce  na kraju pitali u koju će školu ići kad narastu, jednoglasno su rekli – u gimnaziju.

Izvor|Foto: Gimnazija A. G. Matoša