U četvrtak 20. listopada 2022. godine s početkom u 18:00 sati prikazat će se dječji igrokaz “Tata Slikovnica: Sunčasta”, koji će u Centar za kulturu Đakovo donijeti Mali Teatar.

Tata Slikovnica interaktivni je igrokaz u storytelling formatu (format pričanja priče) i maniri improvizacijskog kazališta u kojem publika sudjeluje u kreiranju sadržaja na pozornici. Početak interakcije i poticanje procesa razvoja socioemocionalnog angažmana djece u publici, Tata Slikovnica ostvaruje razgovorom s djecom na početku svake predstave. Pitanja koja Tata Slikovnica postavlja obično se dotiču tema knjiga, poznavanja čitanja i navika čitanja, čime se naglašava važnost čitanja kod djece i roditelja. Kanal komunikacije između izvođača i publike, od samog početka predstave je otvoren i traje tijekom cijele predstave. U klasičnoj izvedbi predstave Tate Slikovnice, djeci se predstavlja nekoliko različitih naslova knjiga i slikovnica, pri čemu ona imaju ulogu aktivnih sudionika jer biraju naslove koji će se izvoditi. Prilikom izvođenja priča zajedno komentiraju i odgovaraju na pitanja koja se otvaraju kroz čitanje. Tom metodom djecu se potiče na čitanje s razumijevanjem.

U “Sunčastoj”, s obzirom na to da se unaprijed zna naslov koji će se izvoditi, moment odlučivanja djece o događajima na pozornici uređen je na drukčiji način – Tata Slikovnica poziva djecu da zajedno naprave pjesmu, što uglavnom daje vrlo živopisne i duhovite rezultate koje i roditelji i djeca pamte još dugo nakon sudjelovanja u predstavi. Osim što djeca u predstavi sudjeluju kroz stvaranje stihova zajedničke pjesme, razgovor s likovima na pozornici i pjevanjem pjesama, u završnom dijelu izvedbe poziva ih se na zajednički ples koji predvodi Teta NeMirna.

Tekst: Zoran Vakula
Režija i dramatizacija: Igor Baksa
Glazba: Igor Baksa, Mirna Ostrošić
Igraju: Igor Baksa, Mirna Ostrošić

CIJENA ULAZNICE: 20 KN / 2,65 EUR
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

Izvor|Foto: Mali Teatar