Brojne Đakovčanke i Đakovčane oduševila je vijest kako su u ožujku članice Ritmike KUD-a “Sklad” kvalifikacijskim nastupom u Požegi osigurale nastup na plesnom natjecanju Dance World Cup koje će se ovog ljeta održati u španjolskom San Sebastianu.

Velik je to, ali i zahtjevan podvig za plesnu skupinu iz jedne ovakve male sredine pa smo odlučili provjeriti kako teku pripreme za natjecanje.

Javili smo se Ivi Križić, jednoj od voditeljica Ritmike, koja nam je rekla nešto više o samoj Ritmici, plasmanu na ovo veliko natjecanje te izazovima koje donosi organizacija putovanja u Španjolsku.

 

Možeš li nam za početak predstaviti Ritmiku KUD-a „Sklad? Kada je sve počelo? Koliko broji članova i sekcija? Koji su rezultati ostvareni?

Ritmička sekcija KUD-a Sklad osnovana je davne 2000. godine od strane diplomirane učiteljice Marijane Bošković. Ona je kroz ove 22 godine radila s mnoštvom djece, bila važan dio života svih naših članica i ispratila brojne generacije. Trenutno brojimo 4 skupine, Leptirice, skupina djece od 2. do 6.godine, Tigrice, skupina djece od 1. do 4.razreda osnovne škole, Girl Gang, skupina djece od 5. do 8. razreda osnovne škole i Candies, skupina od 1. do 4.razreda srednje škole. Brojimo preko 80 članova, a prije korone nas je znalo biti i preko 100. Uz Marijanu kao osnivačicu i glavnu voditeljicu, još sam tu ja, kao voditeljica grupe Leptirice, a i prije toga sam plesala gotovo cijelo djetinjstvo i odrastanje kod Marijane, te Valentina Lovrić, voditeljica grupe Girl Gang, koja također pleše od malena. Kroz preko 20 godina, sudjelovali smo na raznim manifestacijama, gradskim, županijskim pa i državnim, sudjelovale smo na raznim natjecanjima gdje smo osvojile brojne medalje i surađivale s raznim udrugama, sportskim klubovima i drugima. Nešto što bi izdvojili svakako su kvalifikacije za svjetsko natjecanje 2020. godine, gdje smo se s jednom koreografijom kvalificirale na Svjetski plesni kup u Rimu, ali zbog pandemije nismo mogle ići. Zato smo isti rezultat ponovile 2022.  te nas je to nagradilo putem u Španjolsku. Nešto što nam je izuzetno vrijedno je sudjelovanje na manifestaciji Hrvatskog sabora kulture koji nas je izabrao uz brojne druge plesne skupine, a gdje smo spajali motive tradicionalnog s modernim. Izveli smo koreografiju „Ljelje“ koja je oduševila sve prisutne.

Ritmika KUD-a Sklad_2_Foto_Ritmika KUD-a Sklad

U ožujku je u Požegi ostvaren plasman na World Dance Cup koji će se ovog ljeta održati u španjolskom San Sebastianu. Možeš li nam reći nešto više o natjecanju u Požegi? Jeste li se nadali takvom rezultatu?

Plesni studio Marine Mihelčić je od 19. do 20. ožujka organizirao kvalifikacije za Svjetsko natjecanje u plesu – Dance World Cup. Dance World Cup jedno je od najvećih svjetskih plesnih natjecanja s preko 8000 tisuća plesača u koje su uključene mnogobrojne države: Australija, Austrija, Belgija, Brazil, Kanada, Kina, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Hong Kong, Indija, Meksiko, Južna Afrika, Sjedinjene Američke Države, Hrvatska i druge. Ove godine finale DWC-a održava se u San Sebastianu. 

Naše cure sudjelovale su u kategoriji Junior Large Group Street Style te osvojile prvo mjesto i plasman na Svjetski kup. Cure su se kvalificirale i 2020. godine no pandemija nas je spriječila u odlasku, stoga smo sada dvostruko sretniji i uzbuđeniji. Uz kvalifikacije istovremeno se odvijao i Cro Dance challenge koji je bio čisto natjecateljskog karaktera. Iako smo se mi odlučili prijaviti za dio namijenjen kvalificiranju na Svjetski plesni kup, nismo očekivali ovakav rezultat. Išli smo puni nade, motivirani da damo sve od sebe, ali nismo očekivali da ćemo se kvalificirati, stoga kada je bilo proglašenje (na našoj stranici postoji video), može se vidjeti da su i cure bile u šoku te nisu znale što uopće napraviti u tom trenutku.

 

Kako teku pripreme za nastup na Svjetskom kupu?

Cure i dalje vježbaju redovito, usavršavaju koreografiju, koju su osmislile Ivana i Petra Lovrić, zajedno se motiviraju i podržavaju.

Mi smo stalno u nekim pripremama, planiranju, pisanju projekata i slično. Važno nam je da odemo ove godine u Španjolsku, jer želimo se predstaviti svijetu. Mi smo prva skupina iz ovog dijela Slavonije koja je tako nešto uspjela, stoga smo preponosni na naše cure te želimo da pokažu i svijetu što znaju. Osim toga želimo i promovirati naš KUD, naš grad i našu zemlju.

 

Vjerujemo da nije lako organizirati jedno takvo putovanje. Imate li neke sponzore? Nekoga tko bi vam pomogao? Kako teče organizacija putovanja?

Mi smo se krenuli pripremati odmah nakon samog natjecanja, budući da idemo prvi puta, nismo znali što nas sve čeka. San Sebastian jedan je turistički grad na obali u Španjolskoj i prema tome očekivano jako skup. Stoga smo krenuli slati upite za donacije, sponzorstva i sve čega bi se sjetili. Tu je bilo i negativnih odgovora i neodgovorenih poruka, ali ipak i onih pozitivnih. Naši sugrađani prvenstveno su nam odlučili pomoći pa je tako jedan od prvih Express Plus, koji je odlučio obući naše cure u trenerke, tako da imamo svoje trenerke s logom u Španjolskoj. Radili smo i procjenu troškova, slali upite aviokompanijama i puno planirali.

Počeli smo i sami organizirati neka naša događanja, pa smo 9. travnja imali više nego uspješan Dan otvorenih vrata, gdje smo kroz prodaju kolača, lepinja, ples, predstavljanje skupina i brojne druge aktivnosti skupile nešto novca i dobile podršku naših sugrađana. U planu imamo još puno toga, pa tako 14. svibnja organiziramo buvljak, gdje ćemo također prikupljati novac za sŠpanjolsku, zatim 2. lipnja organiziramo koncert na kojem će nstupati sve naše skupine, uključujući skupine iz cijelog KUD-a, te smo krenuli s prodajom naših tombola, čije će izvlačenje biti 4. lipnja.

Ritmika KUD-a Sklad_3_Foto_Ritmika KUD-a Sklad

Koja su očekivanja od samog Svjetskog kupa?

Naša očekivanja su da ćemo se dobro zabaviti, da ćemo se još više povezati, da ćemo upoznati jako puno novih ljudi, prijatelja, plesača i plesačica iz cijeloga svijeta i možda sklopiti suradnje sa nekima te da će naše cure rasturiti!

 

Kakvi su budući planovi Ritmike KUD-a “Sklad”?

Naši planovi za budućnost su da ćemo nastaviti plesati, jer nas to uistinu ispunjava. Kada vidite sreću kod djece i mladih dok plešu pa osvoje medalju na natjecanju znate da vrijedi sve. Sudjelovat ćemo na manifestacijama vezanim uz Grad Đakovo, na raznim natjecanjima i dalje se predstavljati.

 

Imaš li možda poruku za sve one koji bi vam se htjeli priključiti u budućnosti?

Svi koji vole plesati, družiti se i zabavljati pozvani su da nam se pridruže u novoj plesnoj sezoni od rujna. Ples je nešto što pomaže osobi da ispriča neku svoju priču, da pokaže svoje emocije koje ne može drugim putem i nešto što nas ispunjava. Uz ples, mi se igramo, povezujemo, družimo i stvaramo razne vještine, poput timskog rada, zajedništva, a i puno skačemo i vježbamo. Za svakog ponešto!

Ritmika KUD-a Sklad_4_Foto_Ritmika KUD-a Sklad

Igor Kretonić
Foto: Ritmika KUD-a “Sklad”