Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić danas (16. prosinca 2020. godine) potpisao je ugovore za sufinanciranje tri najuspješnije projektne ideje u natječaju za projekt „Pametna sela“. Dobitnik prve nagrade (30.000,00 kuna) je LAG Strossmayer za projekt pod nazivom „Zelena mobilnost – ruralni e-bicikli“, drugu nagradu (25.000,00 kuna) dobila je Općina Erdut za projekt „Lokalna hrana za lokalni razvoj“, dok je treća nagrada (20.000,00 kuna) pripala Udruzi za kreativni razvoj Slap i njen projekt „(P)OKRET – pametna kreativna ekonomija“.

– Europski parlament je 2019. godine prihvatio projekt „Pametna sela“ kao novi koncept uravnoteženog razvoja ruralnih područja, vrijedan 2,4 milijarde eura koje se osiguravaju iz raznih fondova EU. U projekt se uključila i Osječko-baranjska županija, a Upravni odjel za ruralni razvoj objavio je Javni natječaj za izradu projektnih ideja „Pametna sela“ na koji je pristiglo 47 prijava kojima se želi unaprijediti svoja sela. Danas smo sudionicima natječaja čiji su prijedlozi projekata ostvarili najveći broj bodova dodijelili 20 novčanih nagrada u ukupnom iznosu od 200.000,00 kuna – rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako je smisao projekta potaknuti razvoj ruralnih područja, a kroz ovakve projekte čini se korak više prema tom cilju te da će projekti biti realizirani uz financiranje iz fondova EU. – Ruralna su područja budućnost Europske unije, u njima se proizvodi hrana, a ona mogu biti i generatori demografskog razvoja, poručio je župan.

Pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Slavko Marjančević  naglasio je kako je nagrađeno 20 projekta, no i među ostalima ima puno kvalitetnih projekata koji se mogu realizirati.

– U projektu „Zelena mobilnost – ruralni e-bicikli“ naša ideja je da bicikle ne koristimo samo u turističke svrhe nego da budu dostupni svima mještanima te da imamo novu vrstu jeftinog javnog prijevoza. Na području LAG-a Strossmayer želimo postaviti mrežu stanica na kojima će se nalaziti e-bicikli koji će se puniti putem solarnih sustava. Osmislili smo i način na koji bi ih mještani uzimali i vraćali te sustav e-iskaznice. Kako je u našim selima sve više ljudi na rubu siromaštava i nemaju druge mogućnosti prijevoza, ovim projektom bi mogli povećati kvalitetu života, a ujedno bi smanjili bi odlazak stanovnika, kao i razlike između urbanih i ruralnih prostora – o najboljoj projektnoj ideji rekla je Božana Rogalo, predsjednica LAG-a Strossmayer.

Svoje projekte predstavili su i načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić te predsjednica Udruge Slap Sonja Vuković.

Nakon tri najbolje ocijenjena i nagrađena prijedloga, četvrta nagrada u iznosu od 15.000,00 kuna pripada Obrtu DM Global za projekt Digitalizacija ponude aktivnosti agroturizma kroz aplikaciju Agrolink. Slijedi šest nagrada u iznosu od 10.000,00 kuna (Udruga za razvoj zajednice Kreaktiva: OBŽ – Naša STvEMirska županija, Obrt Gamma: Održiva poljoprivreda budućnosti bazirana na inovativnim tehnologijama i znanstvenim istraživanjima – AgroSmartSciTech, Udruga Biti Bolji: Mobilna aplikacija YEStivo, Obrt Baranja alternativa: Tiny House Chardak – THCH, Ines Botušić: Napredni digitalni sustav za upravljanje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima – OPGBiz i Sanela Ravlić: Uspostava pilot projekta inovativnog modela usluga i dugoročnih aktivnosti u Općini Draž) te deset nagrada u iznosu od 5.000,00 kuna (Slaven Damjanović: Osnaživanje i pozicioniranje postojećih snaga OBŽ implementacijom novih inovativnih tehnologija u ruralnim  područjima, Recider projekt d.o.o. Slavonija 2.0: Demografsko-tehnološka revitalizacija ruralnih sredina OBŽ, Obrt MG Solutions: Pametno upravljanje životinjskim nastambama, Marijo Majstor: Digitalni centar za starije, Davorin Jašinski: Geografski informacijski sustav za umrežavanje poljoprivrednika – GisUP, Diskus j.d.o.o.: Unaprjeđenje infrastrukture ruralnih područja u svrhu stvaranja sela budućnosti, Panon – institut za strateške studije: Revitalizacija baranjskih pustara (I. faza), Valentina Prenković: Smart road, Dino Kaplan: Centar pametne poljoprivrede i Valpovština info Belišće: Roboti u funkciji razvoja i sigurnosti ruralnog područja).

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost