Ugovore za 79 učeničkih i studentskih stipendija i financijskih potpora ukupne vrijednosti 745 tisuća kuna danas je u Maloj vijećnici Grada Đakova s roditeljima (za one maloljetne) učenicima i studentima potpisao gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić.

Natječaj je, podsjetio je gradonačelnik, bio raspisan krajem prosinca prošle godine. Od ukupno 125 prijava koje su pristigle na natječaj 79 koje su ostvarile minimalne uvjete dobile su stipendiju, odnosno financijsku potporu. “Do ove godine Grad Đakovo imao je sustav kreditiranja i učenika i studenata i u manjem dijelu model stipendiranja. Za ovu godinu odlučili smo se isključivo za stipendiranje. Za proračun Grada Đakova to znači da će gotovo 750 tisuća kuna biti financirano kroz stipendije, za razliku od prošle godine kada je bilo ugovoreno 25 stipendija i 45 učeničkih i studentskih kredita. Grad Đakovo je za stipendije prošle godine isplatio oko 125 tisuća kuna, a razlika govori sama o sebi, koliko je Grad Đakovo spreman pomoći školovanje kako srednjoškolsko tako i visokoškolsko”, rekao je gradonačelnik prilikom potpisivanja ugovora. Mladima je poručio da će im stipendije pomoći da se fokusiraju na ono najbitnije, učenje, a roditeljima kako se nada da će im na ovaj način olakšati školovanje njihove djece.

Jasmina Bagarić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Đakova pojasnila je kriterije za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija i financijskih potpora što je, kako je rekla, utvrđeno na 11. sjednici Gradskog vijeća 18. prosinca prošle godine.”Stipendije su same po sebi nepovratne osim u slučajevima da se ne završi godina za koju je dobivena ili ako učenik ili student zaključi ugovor o stipendiranju s nekim drugim stipenditorom”, pojasnila je Bagarić. Inače, učeničke stipendije iznose 500 kuna mjesečno i dodijeljeno ih je devet, dok studentske stipendije i financijske potpore iznose tisuću kuna mjesečno i dodijeljeno ih je 70.

 

Izvor: Grad Đakovo