U prekrasnom ambijentu Starog podruma Belje sinoć je dodjelom šampionskih titula Dunava otvoren ovogodišnji Vinatlon. U društvu vinara, vinskih stručnjaka, turističkih djelatnika, ugostitelja, novinara i  drugih gostiju ovogodišnju je manifestaciju predstavio Vedran Kramarić u ime domaćina Općine Kneževi Vinogradi.

– Pred nama je četvrto izdanje ove vinske manifestacije, kojom se uz niz drugih kvalitetnih manifestacija općine, sve uspješnije pozicioniramo na hrvatskoj turističkoj karti. Promocija najboljih baranjskih vina naših vinara i jedinstvenog ambijenta vinskih cesta i naših vinskih podruma osnovna je zadaća Vinatlona, jer upravo su surduci i gatori naše bogatstvo koje želimo predstaviti svijetu – rekao je Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

Uoči same manifestacije održano je ocjenjivanje vina, a uz titulu Šampiona Dunava novost je kako se dodjeljuje i nagrada  Novinarska Graševina, najbolje vino po izboru novinara s područja Osječko-baranjske županije.

– Želim prije svega zahvaliti vinarima, bez kojih ovo ne bi bilo moguće, nakon toga Općini Kneževi vinogradi, koja nam je od prije 4 godine izašla u susret, prepoznala našu inicijativu, našu ideju, dala nam veliki vjetar u leđa. Ocjenjivačka komisija je imala težak zadatak, izabrati najbolja vina od 99 pristiglih uzoraka i radujem se i ovogodišnjim Šampionima Dunava koji nas uvode u sutrašnji centralni događaj manifestacije, a to je Vinatlon u Zmajevcu – rekao je Ivan Gerštmajer Zelember iz Udruge vinogradara Baranje, Zmajevac.

Šampion Dunava nije mala stvar, uz Mediteran, Dunav je druga najvažnija hrvatska geografska odrednica, a poznato je da više zemalja izlazi na Dunav nego na Jadransko more! Stoga ne iznenađuje 99 pristiglih uzoraka iz 29 vinarija iz Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Ocjenjivačkom komisijom ove godine predsjedavao je dr.sc. Toni Kujundžić s Fakulteta agrobiotehnoloških znanosti Osijek, a članovi iz Osijeka, Pečuha i Novog Sada.

A ovogodišnji Šampion Dunava u kategoriji crvenih vina je „Dekanovo vino” Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad iz Srbije. U kategoriji ružičastih vina najboljim je proglašen „Rosé” vinarije Mons Aureus d.o.o. iz Draža. Šampion u predikatnim vinima ove je godine „Graševina IBPB” vinarije Svijetli dvori iz Karanca, a nagradu Novinarska graševina  osvojilo je novo vino „Graševina New Line” Erdutskih vinograda.

Šampion Dunava u kategoriji bijelih vina za 2024. godinu je „Traminac ROSAMAL” Vinarije Papak iz Iloka, a nagradu je dodijelila Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu koja je istaknula važnost podrške vinarstvu i vinogradarstvu sa svih razina vlasti. O ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske govorio je i državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić.

– Vinatlon na poseban način oživljava ovaj kraj i upravo ovi mladi vinogradari i vinari koji su odlučili ostati na svojoj zemlji i razvijati svoje poslove, svoje vinarije, svoje OPG-ove, čine budućnost našeg ruralnog prostora – rekao je Mikulić.

Vinatlon od njegovog prvog izdanja podržava i Osječko-baranjska županija svjesna potencijala koje vinarstvo i vinogradarstvo nose u turističkom smislu.

– Manifestacija Vinatlon je vrlo brzo postala popularna, privlačna i primamljiva posjetiteljima i izvan okvira naše županije. Čestitam Općini Kneževi vinogradi i Udruzi vinogradara Baranja iz Zmajevca na organizaciji, nastavit ćemo podupirati manifestacije koje doprinose vidljivosti naše županije. Vinatlon se događa točno u pola Vinskog mjeseca Osječko-baranjske županije, a do početka srpnja očekuju nas još brojne manifestacije – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije.

Nakon proglašenja pobjednika posjetitelji su imali priliku kušati ocijenjena vina, a nastavak Vinatlon slijedi danas. U 17 sati u Reformatorskom surduku u Zmajevcu kreću vinske igre, gdje će se posjetitelji imati priliku okušati  u bačvatlonu, špricaboci i winepongu, a od 20 sati očekuje ih nastup Zorice Kondže i Garavog sokaka. Od 17 sati posjetitelji će moći kušati najbolja baranjska vina, probati nešto od bogate gastronomske ponude i posjetiti sajam domaćih proizvoda.

Mons aureus, kako su ga zvali rimljani, goldberg po njemački, majka vina mađarski, bansko brdo za udbzenike, a Planina za baranjce, dom je nepreglednih vinograda, najveceg bogatstva ovdasnjeg naroda

Osim gatora ima mnoštvo baštine, kao rimski žrtvenik Liberu i dokaz vinogaradrstva iz rimskog doba, legenda od crvenoj Marti, grah u ćupu kao jelo, vino kao gotovina, Vinceška, Pudarina, Berba, planinac kao glava obitelji…

Od ukupno 27 panonskih, odavde (preciznije, s područja Popovca) potječu čak dva žrtvenika Liberu/Liberi, muško-ženskom božanstvu plodnosti i vina (u Baranji ih nalazimo i u okolici Pečuha). Jedan je isključivo likovno ukrašen te uprizoruje berbu. Drugi je rječitiji i, za razliku od prvog, sačuvan do danas (nalazi se u zagrebačkom Arheološkom muzeju).

Vjersku organizaciju i učitelje plaćalo se u vinu, budući da se ono “uvijek tretiralo kao gotovina”.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija