Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja

19 svibnja

Proljetni ophod ljelja_Foto_Maja Muškić

O Ljeljama…

Ljelje iz Gorjana su djevojke, najčešće u dobi od 13. do 24. godine, koje u proljeće, na blagdan Duhova, u povorci obilaze selo i izvode ritual sastavljen od pjesama i plesa sa sabljama. Iz šireg repertoara tekstova odabiru pjesme primjerene obitelji koju posjećuju; najčešće pjevaju djevojci, mladiću ili mladoj nevjesti.

O običaju…

Ljelje i sudionici nakon svete mise u povorci obilaze selo, te ulaze u pojedina dvorišta pjevajući prigodne pjesme. Nakon što ih počaste hranom i pićem, povorka odlazi u drugu kuću. Ovaj običaj karakterizira posebna odjeća koju Ljelje nose, a koja se nije u ovoj kombinaciji oblačila u drugim prigodama. Kraljevi, jedna od uloga u ophodu, na glavi nose okićene kape, a u ruci sablje i to je ono po čemu su ljelje najprepoznatljivije. Važnost ovog običaja kao dijela kulture je to što se smatra kako potječe iz pretkršćanskih vremena i kako se generacijama prenosi putem usmene predaje. Vremenom su se određene stvari izmijenile, ali određeni elementi staroslavenske mitologije ostali su prisutni.

O značaju običaja…

Zbog njegove očuvanosti i značaja postao je poznat i priznat. Godišnji proljetni ophod kraljice u Gorjanima, Slavonske kraljice ili Ljelje, narodni običaj, upisan je 1966. godine kao hrvatska kulturna baština. Prepoznat je 2007. kao nematerijalna svjetska baština i 2009. godine upisan je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Izvor: TZ Grada Đakova
Foto: Maja Muškić

Detalji

Datum:
19 svibnja
Događaj Categories:
,

Lokacija

Gorjani
Gorjani
Gorjani, Hrvatska 31422 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u