Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Radionica raketnog modelarstva i Prvenstvo grada Đakova u raketnom modelarstvu 2024.

22 ožujka @ 08:00 - 24 ožujka @ 17:00

Raketa_Foto_Pixabay

Tko od nas barem jedanput nije poželio sjesti u raketu i odjuriti put svemira? Takvo što, naravno, nama pojedincima nije moguće, ali dio snova pomaže nam ostvariti Hrvatski astronautički i raketni savez kroz radionicu raketnog modelarstva za više razrede osnovnih škola i srednjih škola koja će se održati od 22. do 24. ožujka 2024.g. u prostorijama Astronomskog astronautičkog društva „Orion“, Vijenac kardinala Alojzija Stepinca 10 (ulaz od Porezne uprave u potkrovlju zgrade). Radionice vodi instruktor Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza gosp. Zvonimir Plišić.

Pozivaju se sve đakovačke osnovne i srednje škole, kao i one iz obližnjih općina da prijave minimalno jedan tročlani tim kako bi po završetku edukativne radionice održali i prvo Prvenstvo grada Đakova u raketnom modelarstvu.

U Zajednici tehničke kulture Grada Đakova možete se uključiti u ponešto drukčiju izvanškolsku aktivnost – raketno modelarstvo. Što ondje možete izraditi i naučiti? Puno toga što kod kuće ne možete – rakete s padobranom, rakete s trakom i lansirati ih. Većina polaznika tvrdi kako je upravo lansiranje najveći “gušt” u toj sportsko tehničkoj disciplini koja je spoj zrakoplovno modelarske i raketne tehnike.

Prijave šaljite do subote 16. ožujka putem e-pošte na adresu [email protected] ili porukom putem facebook stranice Astronomskog astronautičkog društva „Orion“. Lansiranje gotovih raketnih modela i Prvenstvo grada Đakova održati će se ovisno o vremenskim prilikama u nedjelju. Najbolji timovi nastupit će na regionalnom natjecanju u Vinkovcima koje će biti održano u drugoj polovici mjeseca travnja.

Šezdesetih se godina počelo razvijati raketno modelarstvo kao imperativ za sigurno bavljenje raketnom tehnikom djece i mladeži. Tri su osnovne karakteristike raketnog modelarstva: modeli se izrađuju od papira, kartona, drveta i plastike,  za lansiranje modela koriste se industrijski proizvedeni i atestirani motori te  svaki model mora biti opremljen napravom za usporavanje pada modela.

U raketnom modelarstvu održavaju se natjecanja u kojima dolazi do izražaja kvaliteta izrade modela. Modeli raketa lete 80 do 200 metara visine, a kada se spuštaju padobranom ili trakom, vjetar ih može odnijeti i više kilometara daleko. Radi toga se natjecanja priređuju van naseljenih mjesta kao što su sportskim aerodromima ili velike livade. Na natjecanju se mjeri vrijeme koje model provede u zraku (vrijeme od lansiranja do spuštanja na zemlju).

 

Foto: ilustracija/Pixabay

Detalji

Početak:
22 ožujka @ 08:00
Kraj:
24 ožujka @ 17:00
Događaj Categories:
,

Organizator

Astronomsko astronautičko društvo Orion

Lokacija

Astronomsko astronautičko društvo Orion
Vijenac kardinala Alojzija Stepinca 10
Đakovo, Hrvatska 31400 Croatia (Local Name: Hrvatska)