Kada je objavljena glazbena postava drugog izdanja Galoop festivala, koji se za vikend održao u Strossmayerovom parku, bilo je jasno kakav nas glazbeni događaj očekuje. Pips, Chips & Videoclips, Zabranjeno pušenje, Darko Rundek i Damir Urban kultna su imena glazbene scene na ovim prostorima, a kada tome dodamo mlade Šibenčane okupljene u sastavu BluVinil i ABOP, koji godinama donosi nešto drugačije na domaću glazbenu scenu, jasno je da nas očekuje vrhunski provod.

A upravo tako, vrhunski, je i bilo ovog vikenda u Strossmayerovom parku, gdje se na oba dana okupilo oko tisuću ljudi.

Samom glazbenom programu oba je dana prethodio kreativni program na istom mjestu koji se sastojao od izložbi, radionica pa čak i cirkuske izvedbe.

Glazbeni je program prvog dana otvorio, sve popularniji, šibenski glazbeni sastav BluVinil, koji je na našoj sceni tek 5 godina, ali po svemu suditi za njih ćemo u budućnosti još itekako čuti. Odličnim nastupom pripremili su put, možemo reći i glazbenim veteranima, sastavu Pips, Chips & Videoclips, koji je odradio standardno dobru svirku, zaključivši je s njihovim ponajvećim hitom “Nogomet”. Kako je noć odmicala prostor ispred pozornice sve se više ispunjavao, a kada je na scenu stupilo Zabranjeno pušenje prostor je već bio ispunjen, a atmosfera odlična. “Djevojčice kojima miriše koža”, “Bos ili hadžija”, “Lutka sa naslovne strane”, samo su neki od svevremenskih hitova u kojima je mogla uživati đakovačka publika.

Drugi dan festivala otvorio je Darko Rundek sa svojom pratnjom. Kao i svaki puta, gledateljima je pružio jedno intimno iskustvo uživanja u glazbi izvodeći svoje mnogobrojne hitove. Nakon Rundeka na red je došao Damir Urban sa svojom ekipom Urban & 4, koja je nažalost zbog nesreće bubnjara ovoga puta bila Urban & 3. Odsustvo bubnjara nije ih spriječilo da odrade vrhunski koncert pred mnoštvom koje je u glas pjevalo skupa s njima, a u jednom trenutku na mjesto bubnjara uskočio im je i Darko Rundek. Nakon Rundeka i Urbana, atmosferu je do usijanja doveo bend ABOP (After je bolji od partija) kojeg čine članovi raznih bendova i koji je već deset godina na hrvatskoj glazbenoj sceni sinonim za uspješno spajanje elektronske glazbe i live koncerata.

Galoop su već drugu godinu u grad donijeli M.art, ARLA udruga za promicanje urbane kulturei Los Angeles Agency, a događaj se još jednom pokazao kao pun pogodak.

Ovogodišnji Galoop pokazao je i veliku ekološku osviještenost te je zahvaljujući višekratnim čašama na posudbu znatno smanjena količina nastalog smeća nakon festivala.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo