U vremenu od 15. do 17. srpnja na području Policijske uprave osječko-baranjske u nadzoru prometa policijski službenici su evidentirali 38 vozača osobnih automobila, 2 vozača bicikla i 1 vozača mopeda koji su upravljali pod utjecajem alkohola.
Osim alkohola evidentirano je još 160 prekršaja od čega 75 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 23 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 4 nepropisna korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje, 4 upravljanja pod zabranom, 6 upravljanja neregistriranim vozilom i 46 ostali prekršaji.
Najveća prisutnost alkohola evidentirana je dana 16. srpnja 2022. godine, u 21,30 sata, u Belišću, kada je nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil s kojim je upravljao 47-godišnji hrvatski državljanin iz Gata. Alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija od 2,52 promila alkohola u krvi.
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu dvije prometne zbog alkohola
U subotu, 16. srpnja, u 12,40 sati, u Našicama, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila 66-godišnji hrvatski državljanin iz Našica je zbog nepropisnog skretanja udario u parkirani automobil te nakon prometne nesreće napustio mjesto događaja. Nakon što je pronađen alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija od 0,93 promila alkohola u krvi.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 14.000,00 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.
U 13,20 sati, u Koški, dogodila se prometna nesreća u kojoj su tri osobe lako tjelesno ozlijeđene. Vozač osobnog automobila 73-godišnjak iz Koške, koji je upravljao osobnim automobilom i uslijed ne držanja potrebitog razmaka udario u vozilo ispred sebe. Alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija od 1,13 promila alkohola u krvi.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 17.500,00 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.
 
Zatečeni u prometu alkoholizirani vozači
U nedjelju, 17. srpnja, u 2,10 sati u Đakovu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil s kojim je upravljao 27-godišnjak iz Đakova. Alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija od 0,89 promila alkohola u krvi te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 5.000,00 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 6 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.
 
U 3,10 sati u Đakovu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil s kojim je upravljao 49-godišnjak. Alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija od 1,62 promila alkohola u krvi te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.
 
Upravljao automobilom unatoč višestrukim zabranama
U 3,17 sati u Osijeku, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil s kojim je upravljao 37-godišnjak iz Osijeka za vrijeme dok mu je rješenjem određeno da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole dvije godine zbog prikupljenih devet negativnih prekršajnih bodova. Alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija od 1,14 promila alkohola u krvi. Vozač je unazad tri godine šest puta pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima prije stjecanja prava na uprava te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu. Privremeno mu je oduzeto vozilo s kojim je upravljao do donošenje odluke o prekršaju te je doveden na sud gdje mu je produženo zadržavanje na 15 dana i sproveden je u zatvor.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 35.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.
 
U nedjelju jedna prometna zbog alkohola
U nedjelju u 8,10 sati u Rakitovici, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila 55-godišnjak iz Rakitovice je zbog nepropisne vožnja unazad udario u ogradu te nakon prometne nesreće napustio mjesto događaja. Alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija od 1,70 promila alkohola u krvi te je smješten posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 29.500,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 9 negativnih prekršajnih bodova.
 
U protekla 24 sata pet prometnih nesreća
U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća gdje je u dvije prometne nesreće pet osoba lako tjelesno ozlijeđeno.
Na području Đakova dogodilo se tri prometne nesreće, a na području Osijeka i Donjeg Miholjca po jedna prometna nesreća.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Moje Đakovo