Zbor Osnovne glazbene škole pri OŠ Ivan Goran Kovačić Đakovo pod ravnanjem prof. Marijane Matijević sudjelovao je u subotu 21. travnja na V. međunarodnom natjecanju dječjih pjevačkih zborova “Vallis aurea cantat” u Požegi i ostvario sjajan uspjeh!

Zbor Osnovne glazbene škole pri OŠ Ivana Gorana Kovačića natjecao se u dvjema kategorijama i u objema osvojio zlatne plakete: B1 duhovna glazba (osvojena zlatna plaketa i 1. mjesto) i D1 popularna glazba (osvojena zlatna plaketa i 1. mjesto). Uz to, voditeljica Marijana Matijević dobila je posebnu dirigentsku nagradu za umjetnički dojam, a zbor je u konačnici izabran među 4 najbolja zbora natjecanja.

Na tom natjecanju koje organizira Hrvatska udruga zborovođa i Glazbena škola Požega sudjelovati mogu svi amaterski, crkveni i školski zborovi te folklorna društva, dječje klape i drugi ansambli čiji su pjevači u dobi od 7 do 15 godina. Ovaj put nastupila su 24 zbora s više od 700 djece iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Požege i brojnih drugih hrvatskih i slovenskih mjesta.
Zborovi se natječu u 4 kategorije: klasična, duhovna, folklorna i popularna glazba, a svaka kategorija ima dvije inačice: u jednoj sudjeluju jednoglasni i dvoglasni, a u drugoj (najmanje) troglasni zborovi.
U propozicijama natjecanja određena je dužina nastupa, broj skladbi, instrumentalna pratnja i ostale važne pojedinosti, a ocjenjivala se interpretacija, pjevačko umijeće, težina programa te opći umjetnički dojam (intonacija, stilistika, dosljednost partituri).
Podsjetimo da je naš zbor i prošle godine ostvario sjajan uspjeh osvojivši zlatnu i srebrnu plaketu odnosno pobijedivši u objema kategorijama u kojima se natjecao, a odabran je i za jedan od pet najboljih zborova natjecanja. Za sobom je ostavio brojne zborove renomiranih glazbenih škola, a maestra Matijević i prošle je godine dobila posebnu dirigentsku nagradu dobivši obilje pohvala od članova žirija za svoj rad.

Ovogodišnji nastup koji je uključivao 6 pjesama (duhovna glazba: Giulio Caccini/obrada Jonathan Wikeley: Ave Maria; J. S. Bach/obrada Maja Kraljev i Nevenka Raguž: Menuet; Brenda Graham, Rolf Lovland/obrada Roger Emerson: You raise me up; popularna glazba: Alfi Kabiljo: To je tvoja zemlja; Leonard Bernstein: I feel pretty; David Paich, Jeff Porcaro/obrada Roger Emerson: Africa) bio je zaista sjajan, a izuzetno dobro osmišljena koreografija posebno je oduševila publiku i međunarodni stručni žiri koji su činili Anjana Abraham (Indija), vokalni pedagog Bojan Pogrmilović i skladatelj, dirigent i učitelj glasa Branko Starc. Dodajmo da se osim našeg zbora samo još jedan zbor odvažio natjecati u dvjema kategorijama (ponovila se situacija od prošle godine) jer to čini pripremu za natjecanje još zahtjevnijom i dugotrajnijom.

Trideset članova zbora (Andrea Goluža, Sara Vitovski, Lucija Mrkić, Lucija Klasan, Mile Blažević, Mihael Gilman, Jakov Klasan, Filip Andrić, Stjepan Režić, Lorena Krizmanić, Tonka Kladarić, Lucija Mikulek, Marta Drenjančević, India Funarić, Ana Drmić, Iva Perić, Una Kraljević, Lucija Lukić, Carmen Pranjković, Marta Koprčina, Antea Nikolić, Iva Letica, Ana Hajduković, Nikolina Pavić, Katarina Petričević, Sanja Hes, Ivana Nikolić, Mia Tomić, Marijana Vukić, Monika Ladić) na klaviru je pratila prof. Matea Matić, a na kahoneu Marko Funarić. Uz pjesmu, glazbu, plesne korake, glumu i svjetlosne efekte atraktivan nastup naših malih glazbenika obilovao je i brojnim dodatnim zvučnim elementima, posebno u skladbi Africa, gdje je svoju ulogu odigrao i jedan poveći komad lima!

Nakon prošlogodišnjeg natjecanja na koje je đakovački zbor došao neopterećen, kao popuni autsajder, a na kraju „pomeo“ konkurenciju, ovog je puta pritisak bio velik jer su porasla očekivanja i djece i žirija (napominjemo da zborove glazbenih škola žiri promatra pod posebnim povećalom jer se od njih uvijek očekuje više). Ovogodišnji uspjeh zbora i maestre Matijević pokazali su da lanjske pobjede nisu bile slučajne te da se kvalitetnim radom zaista mogu postići čuda! Treba odati priznanje djeci i voditeljici jer je zaista trebalo uložiti truda i vremena za postizanje ovakvog uspjeha. Simpatičan je bio komentar jednog djeteta nakon osvajanja plaketa: „Hvala Vam, profesorice, što ste nas tjerali da dolazimo na probe!“.

Čestitamo od srca Zboru Osnovne glazbene škole i profesorici Matijević koji tako sjajno predstavljaju naš grad i želimo im puno uspjeha u daljnjem radu!

 

Autor: A.B.