Prošlo je 150 godina od ideje da se građani grada Đakova sami organiziraju i pruže pomoć svakome onome koga bi zadesila nesreća od požara. Dogodilo se to 3. lipnja 1872. godine kada se okupila skupina građana i osnovala Dobrovoljno vatrogasno društvo Đakovo.

Stoljeće i pol kasnije okupilo se mnoštvo na svečanoj sjednici povodom 150. godišnjice djelovanja DVD-a Đakovo održanoj danas u Centru za kulturu.

Čast otvorenja svečanosti pripala je Puhačkom orkestru DVD-a Đakovo koji je odsvirao prvo hrvatsku, a zatim i vatrogasnu himnu, u čijem pjevanju su im se pridružile Bećarine. Kako već slijedi, minutom šutnje i Mirozovom odana je počast svim preminulim vatrogascima i poginulim braniteljima, a nakon toga goste je pozdravio je predsjednik DVD-a Đakovo Ivan Šalamon, koji je od gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića primio novu vatrogasnu zastavu uz poruku da ih sve skupa u njihovom plemenitom poslu čuva njihov zaštitnik sveti Florijan.

Umjesto čitanja izvještaja na velikom platnu pušten je prigodni kratki film koji je prikazao čitavu povijest Društva, od najranijih početaka pa sve do današnjih dana, kada je društvo u stalnom rastu s mnoštvom mladih članova.

Mnogi gosti željeli su uputiti čestitku slavljenicima, a prvi je za to priliku dobio izaslanik premijera, državni tajnik i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je uz samu čestitku upozorio i na sve one nedaće i opasnosti s kojima se vatrogasci susreću u svome poslu. Između ostaloga je rekao: „Smatram da je ovo društvo, da su ovaj grad i simbioza grada i vatrogastva na jednoj vrlo visokoj razini i da je pravi primjer organiziranosti vatrogastva u Republici Hrvatskoj. Nedostaje još jedna karika, ali na toj karici radimo vrlo brzo, da i država pomogne financiranjem dobrovoljnog društva ovdje u organiziranju vatrogasne mreže.“ Dodao je kako svi mogu biti ponosni na DVD Đakovo, ali i na sve vatrogasce u Osječko-baranjskoj županiji jer su uvijek uz svoje građane, a zatim je uručio Povelju predsjedniku Šalamonu.

Čestitkom se okupljenima obratio i Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije. Zamolio je sve okupljene da pljeskom podrže one najmlađe, koji su se tek učlanili u Društvo, a zatim nastavio: „Podršku našu imate, imat ćete ju i u buduće, a ovim putem čestitam zapovjedniku Ivanu Klemenu i predsjedniku Ivanu Šalamonu, jer nositi ovo vatrogasno društvo nakon 150 godina tradicije velika je obaveza, ali isto tako i velika odgovornost.“. Zaželjevši svima obilje zdravlja i blagoslov svetog Florijana poručio je kako ne sumnja da DVD Đakovo čeka svjetla budućnost.

Svoju je čestitku uputio i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, spomenuvši kako je i sam član DVD-a Đakovo te ovaj jubilej shvaća i kao svoj rođendan. Između ostaloga je rekao: „Grad Đakovo ponosan je na svoj DVD i sve što činite svakodnevno u radu grada Đakova. Kad god negdje nešto zaškripi, kad ne znamo tko bi to mogao riješiti, nazovemo jednog ili drugog Ivana (zapovjednik Ivan Klemen i predsjednik Ivan Šalamon) i to možemo smatrati riješenim. Uvijek su prvi i za sve imaju najjednostavnije rješenje. Zahvaljujem im na cjelokupnom društvenom doprinosu u gradu Đakovu i ponosan sam što ih imamo.“. Uz zahvalu i čestitku još je dodao kako će đakovački DVD uvijek imati podršku Grada, bez obzira bio na mjestu gradonačelnika on ili netko drugi, zato što Grad Đakovo živi sa svojim vatrogasnim društvom.

Čestitke DVD-u Đakovo uz najljepše želje još su uputili predsjednik VZ Osječko-baranjske Zdenko Čarapar, predsjednik VZG Đakova Dražen Išasegi, predsjednik Gradskog vijeća Grada Đakova Pavo Cindrić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zvonko Grgec te počasni članovi Društva Mijo Brlečić i Nenad Radojčić.

Nakon čestitki, vatrogasni veteran Tomislav Mićan pročitao je pjesmu koju je napisao za ovu prigodu, a sama svečanost završila je dodjelom odlikovanja zaslužnim članovima.

Obilježavanje 150. godišnjice DVD-a Đakovo započelo je u dvorištu Vatrogasnog doma, odakle su se svi okupljeni u koloni uputili na podnevnu svetu misu koju je vodio župnik Ivan Lenić.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo