Ninabu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade, u Centru za kulturu će se u subotu 19. ožujka s početkom u 11:00 sati održati multisenzorna plesna predstava za bebe i njihove roditelje – Ninabu, koja je nastala u koprodukciji Umjetničke organizacije Shooma i Kazališta Mala Scena. Ninabu je namijenjen za djecu od 3 do 18 mjeseci starosti te njihove odrasle.

Ninabu je zamišljen kao „mala šuma“ koja poziva publiku da uđe i istraži multisenzorni umjetnički prostor koji želi biti intiman kolaž pokreta, plesa, glasa, glazbe, zvuka, mirisa, dodira i vizualnih objekata. Ninabu je zamišljen da postane „događaj i mjesto“ inspirirano šumom, šumom koja ima snagu uvući nas u svoje čarolije, u kojoj se možemo kretati, dirati, mirisati, gledati, uživati i uroniti. U ugodnom okruženju predstave djeca će se moći slobodno kretati u prostoru izvedbe, moći će slobodno istraživati nove ljude, teksture, oblike, boje i zvukove dok su njihovi roditelji blizu (ili zajedno s njima) i dopuštaju im da se igraju, podržavaju ih u tome da istražuju, ali i da se vrate u svoje sigurno utočište kada im je to potrebno. Za dojenje, presvlačenje, maženje…

Cilj je kreirati predstavu u kojoj će se stvoriti izvedbeno-scenski okoliš koji će podupirati dječju prirodnu znatiželju, omogućiti im da slobodno sudjeluju, istražuju ili samo promatraju događanja i prostor oko sebe sukladno njihov potrebama i mogućnostima, a da se pritom doprinosi emocionalnom i socijalnom povezivanju roditelja i njihovih beba.

Koncept, koreografija, scenografija, izvedba: Irma Unušić
Izvedba: Buga Marija Šimić, Irma Unušić
Autori glazbe i zvuka: Vanesa Petrac i Ivan Marojević

Ulaznica za predstavu je 20 kuna, a podrazumijeva jednu odraslu osobu i jednu bebu. Svaka beba može imati po dvije pratnje. Na izvedbi je maksimalan broj beba 15 pa je potrebno rezervirati svoje mjesto na broj 099 829 5310.

Velika tvornica riječi

Isti dan s početkom u 17:00 dječja predstava Velika tvornica riječi koju na kazališne daske donosi Kazalište Mala Scena. Predstava je nastala prema poznatoj istoimenoj slikovnici Agnes de Lestrade, a spaja glazbenu, lutkarsku i dramsku umjetnost u posebnoj kazališnoj avanturi kakvu još niste vidjeli: Ova je predstava zapravo 3 predstave u jednoj!

Istu priču možete pogledati iz perspektive Fieleasa, Oskara ili Silve i na taj način vidjeti kako svaka priča ima više strana i kako je važno u svakoj situaciji uzeti u obzir i onu drugu osobu i njihovu priču! Možete odabrati i samo jednu od priča, ili pogledati sve 3!

Predstava ističe ljepotu jezika te njihovu snagu i povezanost sa našim unutarnjim emocionalnim svijetom – ovisno o tome kakve riječi koristimo i kako ih izgovorimo, možemo druge povrijediti, usrećiti, s njima se povezati ili prekinuti odnose. Uz to, predstava progovara i o konzumerizmu, nježnosti, ljubavi, željama i hrabrosti da pokušamo nešto čega se bojimo i ne dopustimo da nas strah sputava.

Ova divna priča ispunjena magičnom glazbom Borne Ercega u režiji fantastične Morane Dolenc bit će jedno posebno kazališno iskustvo za cijelu obitelj koje se ne zaboravlja!

Autor teksta i dramaturg: Bruno Margetić
Redateljica: Morana Dolenc
Igraju:
Velika tvornica riječi (Fileasova priča): Nikola Radoš i Josipa Bilić / Buga Marija Šimić
Riječi velikih tvornica (Silvina priča): Katarina Arbanas i Matic Zakonjšek
Tvornica velikih riječi (Oskarova priča): Nikola Radoš i Buga Marija Šimić / Josipa Bilić

CIJENA ULAZNICE: 10 KN

Izvedba će se održati povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade pa je i cijena ulaznice simboličnih 10 knPredstava je namijenjena djeci od 4 godine naviše.

Izvor: Centar za kulturu Đakovo