Svečanom akademijom u Centru za kulturu Milosrdne sestre sv. Križa nastavile su obilježavanje 150. godišnjice dolaska iz Švicarske u Đakovo. Deset je odabranih sestara u Ingenbohlu 1868. već bilo spremno za prekooceanski put u Ameriku, kada njihovoj generalnoj poglavarici s. Mariji Tereziji Scherer stiže Strossmayerovo pismo, u kojemu biskup Milosrdne sestre poziva u tada malu varoš Đakovo, kako bi u vjeri odgajale i obrazovale, kako je govorio, rodoljubne kršćanske majke. Odlukom majke Marije Terezije da sestre ipak pošalje u Đakovo počinje povijest hrvatske provincije. Počinje tako i dramski prikaz „Otajstvo Križa sjaji se“, kojim su sestre u sklopu jubilarne akademije riječju i pjesmom prikazale prvo stoljeće i pol predanog rada, molitve i križa.

Posjetitelje i goste uvodno je pozdravila provincijalna poglavarica sestra Marija Amalija Kupčerić. Među brojnim su visokim uzvanicima bili đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nadbiskup u miru Marin Srakić, biskupi iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, predstavnici drugih redovničkih zajednica, crkvenih institucija i ustanova, predstavnici njihova reda s provincijama u drugim zemljama, donatori, suradnici, prijatelji i predstavnici svjetovnih vlasti na čelu s đakovačkim gradonačelnikom Marinom Mandarićem i zamjenikom župana Osječko-baranjske županije Petrom Lagatorom.

– Poput zrna gorušice koji, zasijan, rađa plodom, tako je i prvih deset sestara za sobom pokrenulo preko dvije tisuće novih sestara i već 150 godina Bog po vama, Milosrdnim sestrama svetog Križa, izlijeva svoju milosrdnu ljubav po školama, bolnicama, staračkim domovima, dječjim vrtićima, sjemeništima, biskupskim domovima, po ustanovama u sestrinskom vlasništvu, rekao je nadbiskup Hranić.

Zahvalnost sestrama izrazio je i gradonačelnik Marin Mandarić, a one su ga prethodno najavile kao svog podupiratelja. – Izuzetno mi je drago što kao gradonačelnik Đakova mogu biti dionikom ovog 150. jubileja. Nesporno je da ste u ovih 150 godina oplemenile Grad Đakovo, ne samo društveni život, nego u svakom pogledu, rekao je gradonačelnik zahvalivši sestrama i na velikom doprinosu u Domovinskom ratu i nakon njega. Hvala za sve činite i što ćete učiniti u godinama koje su pred nama, kazao je gradonačelnik Mandarić.

Po završetku programa u Centru za kulturu sestre su se u procesiji, svaka noseći svoju svijeću, koja simbolizira svjetlo za buduće generacije, zaputile u samostansku crkvu Presvetog Srca Isusova, gdje je služena svečana sveta misa.

Danijel Geošić, foto: M. Muškić, A. Banović