Dugo gotovo svi amaterski klubovi žive u neizvjesnosti što će i kakve nove epidemiološke mjere definirati Stožer Civilne zaštite vezane uz korona virus. Jučerašnja izjava potpredsjednika Vlade i šefa Stožera Davora Božinovića samo je djelomično zadovoljila sportaše amatere odnosno „zeleno svjetlo“ dala sportovima koji treniraju na vanjskim terenima.

U svojoj izjavi to je nedvojbeno potvrdio i sam Božinović:

„Drugi važni aspekt ove odluke proširenje je mogućnosti za bavljenje sportom, što je opet usmjereno na olakšavanje  situacije za djecu i općenito za zdravlje sugrađana. U tom smislu se otvorila mogućnost bavljenja sportom, uključujući treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru. Naime, smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, od kojih su mnoge zapravo školske dvorane, čije bi otvaranje moglo neželjeno utjecati na učinkovitost provedbe epidemioloških mjera koje postoje u školskim razredima odnosno u nastavi. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove, i to zbog specifičnosti tih prostora u kojima se, zbog klora u vodi i vlage u zraku kad govorimo o bazenima, virus slabije širi. Važno je napomenuti da se popuštanje ne odnosi na mogućnost korištenja zajedničkih prostora kao što su tuševi i svlačionice.“

Ovom odlukom najzadovoljniji su nogometaši i tenisači kod kojih će većina klubova već ovoga vikenda krenuti s pripremama za proljetni dio prvenstva. Međutim, rukomet, košarka, odbojka, teretane i fitnes centri morat će pričekati još najmanje 15 dana odnosno do 15. veljače kada će Vlada dati nove naputke vezane uz epidemiološku situaciju. Ado tada će sportske dvorane i teretane i dalje biti prazne.

Izvor: DJ Sport/Miro Šola