U razdoblju od 1. siječnja do 19. lipnja 2022. godine na području Policijske uprave osječko-baranjske, u cestovnom prometu ukupno je 10 osoba smrtno stradalo, što je više za pet osoba ili 100,00% u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

U tri prometne nesreće smrtno su stradale četiri osobe ili 40 posto od ukupno smrtno stradalih osoba u kojima su počinitelji imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.

Od šest sudionika koji su smrtno stradali njih pet ili 83,33 posto nije koristilo sigurnosni pojas.

U istom razdoblju ove godine 60 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, što je više za 25 osoba ili 71,42 posto u odnosu na prošlu godinu.

Iz Policijske uprave pozivaju i upozoravaju sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise jer na takav način doprinose kako osobnoj tako i sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Isto tako, cijenili bi apsolutno svaku pomoć građana usmjerenu na detektiranje vozača koji svojim rizični ponašanjem u prometu teško ugrožavaju ostale sudionike.

Ukoliko se postavimo na način da to nije naša briga, direktno smo odgovorni za teška stradavanja na našim prometnicama od kojih nitko nije izuzet, pa ni mi sami, jer svi smo mi sudionici u prometu na bilo koji način.

Policijski službenici će i nadalje vršiti pojačani nadzor prometa poradi utvrđivanja prometnih prekršaja koji su u uzročno-posljedičnoj vezi nastanka prometnih nesreća i posljedica u istima, posebno četiri „ubojice“ u prometu, tj. vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisna brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Moje Đakovo