Kako doznaje Glas Slavonije, đakovačka Župa Svih svetih bilježi negativnu župnu statistiku na kraju godine, a brojke u Župi Dobrog Pastira nešto su bolje.

Đakovačka Župa Svih svetih s oko 14 tisuća vjernika u prošloj godini ostvarila je duplo veći broj umrlih od krštenih. U župi su lani krštene 103 osobe, a umrlo je čak 213 župljana.

Ovakve brojke za Glas Slavonije komentirao je i župnik vlč. Tomislav Ćorluka:

Do prije 15-ak godina broj krštenih nadmašivao je broj umrlih, a onda su krenule godine kada se taj odnos prvo izjednačio, a potom prešao u negativnu razliku koja je sve veća. I brojke u našoj župi potvrđuju trend iseljavanja, no i svojevrsnog doseljavanja – kaže župnik vlč. Tomislav Ćorluka.

Zapažanja temelji i na aktualnom blagoslovu obitelji u njihovim domovima koji je ove godine počeo nešto kasnije zbog epidemije koronavirusa:

Susrećemo dosta domova samo sa starijim ukućanima koji kažu da su “djeca u Njemačkoj, Austriji”. Ima i praznih kuća, no i primjera da su se djeca, unučad, ovih dana vratila, npr. iz Zagreba, napuštajući ga zbog potresa ,

Drugu đakovačku župnu zajednicu, Župu Dobrog Pastira, također prate negativni trendovi, ali kako kaže njezin župnik, vlč. Josip Ivešić, oni su nešto manje izraženi:

Kod nas je lani bilo 48 pokopa i 37 krštenja. Kod nas je uvijek oko 40 krštenja, no pokopa je bilo bar jedan do dva manje od toga,

I ovu župu prate iseljavanja, ali i doseljavanja mladih obitelji u novoformirane ulice koje nude zemljišta i sl., pa je stanje, kaže župnik, nekako izjednačeno.

Više krštenih od umrlih ima jedino piškorevačka Župa Preobraženja Isusovog, o čemu smo već pisali ovdje.

Igor Kretonić

Izvor: Glas Slavonije/S.Župan