U suradnji Osječko-baranjske županije, Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda u Osijeku provedena je još jedna edukacija na temu „Upravljanje EU fondovima“, a danas (16. siječnja 2024. godine) zamjenik župana Josip Miletić uručio je uvjerenja o uspješno završenoj edukaciji polaznicima, odnosno predstavnicima 20 poslodavaca i poduzetnika. Svečano uručenje uvjerenja održano je u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koji je sa Županijom u listopadu 2020. godine potpisao Sporazum o suradnji, temeljem kojeg je 2. studenoga 2023. godine potpisan novi Ugovor o suradnji u provedbi seminara “Upravljanje EU projektima”.

  • Skupina polaznika upravo je završila prekvalifikacije čime su stekli dodatna znanja i vještine za sve izazove s kojima se susreću na tržištu rada. Zbog toga zahvaljujem Ekonomskom fakultetu u Osijeku na izuzetno dobroj dugogodišnjoj suradnji, kao i Hrvatskoj udruzi poslodavaca s kojima provodimo različite aktivnosti i projekte s ciljem novih zapošljavanja i poboljšavanja poduzetničke klime – kazao je zamjenik župana Josip Miletić prilikom uručenja ugovora.

Ekonomski fakultet i HUP su prvo detaljno analizirali dostupne edukacije na temu EU fondova i pristupa izvorima financiranja. Utvrdili su da na tržištu postoje brojne edukacije na tu tematiku, no za skupinu poslodavaca i poduzetnika je osobito potrebno pojašnjenje pojmova te detaljne upute o koracima u prikupljanju EU sredstava, a takve edukacije ne postoje. – U suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Hrvatskom udrugom poslodavaca već drugu godinu zaredom, Ekonomski fakultet provodi program edukacije za članice HUP-a na temu vođenja i pripreme europskih projekata. Svjesni smo okruženja u kojem živimo i važnosti poznavanja upravljanja takvim projektima, zbog mogućnosti koje otvaraju europski fondovi, prije svega u javnom sektoru, ali i privatnom sektoru – istaknuo je prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta čiji su profesori osmislili program edukacije, dok su u izvođenju edukacije sudjelovali stručnjaci koji se bave pripremom projektnih prijedloga i upravljanjem EU projektima u sektoru malih i srednjih poduzeća.

  • Ovaj program je važan za naše članove jer na taj način stječu dodatna znanja i vještine koje inače ne bi stekli, ili barem ne bez značajnih financijskih izdataka. Time jačamo konkurentnost poduzetništva na ovom području i očekujemo u daljnjem razvoju da će se to znanje iskoristiti kada se polaznici budu sami javljali na raspisane europske natječaje. Edukacije su trajale 50 školskih sati te su bile posebno prilagođene upravo polaznicima iz privatnog sektora. Nadam se da ćemo s ovim programom kojeg financiraju Osječko-baranjska županija i HUP nastaviti i u budućnosti – naglasio je dr. sc. Ivan Sarić, direktor Regionalnog ureda HUP-a u Osijeku, koji je odradio promociju edukacije i dostavio popis polaznika, odnosno članica HUP-a s područja Županije.

Jedna od polaznica edukacije bila je Marija Kušić, osnivačica tvrtke Arios d.o.o. iz Belišća, koja je zahvalila HUP-u i Osječko-baranjskoj županiji na financiranju edukacije, kao i predavačima Ekonomskog fakulteta na znanju, pristupačnosti i stručnom vodstvu. – Zajedno sa svojim djelatnicama odlučila sam pristupiti ovom programu jer sam svjesna važnosti cjeloživotnog obrazovanja, kako za sebe tako i za svoje zaposlenike, a iako nam u opisu posla nije upravljanje europskim projektima, ovo će nam predavanje jako puno pomoći jer kao računovodstveni servis za naše klijente moramo pratiti dokumentaciju provedenih projekata, dospjelih plaćanja i ostalog. Također, razmišljamo o budućnosti i eventualnoj mogućnosti da posao knjigovođe više ne bude potreban, nakon čega bismo, zahvaljujući stečenom znanju na ovoj edukaciji, mogli potražiti i drugo zaposlenje – rekla je Marija Kušić.

Osječko-baranjska županija: službeno priopćenje za javnost