Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, koji je na snazi od 25. prosinca 2021. godine, u Hrvatskoj se uređuje sprječavanje sukoba između privatnog i javnog interesa u obnašanju javnih dužnosti, zatim tko su obveznici, obveza podnošenja i sadržaj imovinskih kartica, javna objava određenih podataka iz imovinskih kartica, postupak provjere podataka iz tih imovinskih kartica i trajanje obveza iz Zakona. Kako se zakonske odredbe ne odnose samo na nacionalnu nego i regionalnu i lokalnu razinu te obuhvaćaju širok raspon obveznika, danas (7. prosinca 2023. godine) u Velikoj vijećnici Skupštine OBŽ u Osijeku održana je edukacija Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na koju su pozvani obveznici s područja Osječko-baranjske županije.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić zahvalio je članovima Povjerenstva na dolasku u Osječko-baranjsku županiju i edukaciji svih obveznika podnošenja imovinske kartice.

– Ranije su obveznici podnošenja imovinske kartice bili dužnosnici do razine općinskog načelnika, međutim sada su tom obvezom obuhvaćeni i ravnatelji zdravstvenih ustanova, direktori trgovačkih društava i zaklada te drugi, stoga je dobro da na ovakvim edukacijama svi oni imaju priliku postavljati pitanja o nedoumicama s kojima se susreću prilikom ispunjavanja imovinskih kartica. Svjedoci smo da je u javnom prostoru sukob interesa česta tema te da vrlo lako osuđujemo i komentiramo kada je netko od dužnosnika loše popunio ili zaboravio nešto spomenuti u imovinskoj kartici, a ovo je prilika da se takve stvari svedu na najmanju moguću mjeru. Važno je da imamo članove Povjerenstva na raspolaganju za pomoć i tumačenje svih obveza, jer kako se mijenjaju dužnosti i čelni ljudi na njima, korisno je dobiti sve upute izravno od članova Povjerenstva – zaključio je Lukić.

– Ovo nam je deseta edukacija ove godine, a Osječko-baranjska županija je zadnji domaćin. Drago mi je da smo ovdje baš pred kraj godine, zato što će uskoro početi razdoblje podnošenja godišnjih imovinskih kartica koje traje od 1. siječnja do 31. siječnja 2024. godine. U tih mjesec dana, obveznici su dužni podnijeti nove imovinske kartice za 2023. godinu te će im današnje predavanje biti dodatni podsjetnik za tu obvezu. Ostali dio edukacije sastojat će se od informacija oko obveza, nadležnosti i dosadašnje prakse pomoći Povjerenstva i načina na koji obveznici mogu doći do traženih informacija podnošenjem zahtjeva za mišljenje Povjerenstvu. Na našim službenim stranicama dobro su razrađene upute za podnošenje imovinske kartice, ali uvijek postoji institut mišljenja i zahtjev za mišljenjem, osobito u nekim određenim situacijama s kojima se dužnosnici susreću. Najčešća pitanja koja postavljaju idu u smjeru dodatnih naknada i općenito situacija glede potrebe izuzimanja iz određenih odlučivanja u slučaju postojanja potencijalnog sukoba interesa –  kazao je Igor Lukač, član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija