Ekonomska škola „Braća Radić“ Đakovo promovirana je u dijamantni status Ekoškole. Stjecanje novog statusa u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata, s kojom dijeli prostor,
obilježeno je u srijedu u školskom dvorištu podizanjem zelene zastave. Iza postignutih uspjeha, za koji je zaslužan predan rad učenika i nastavnika, stoji punih 15 godina praćenja međunarodnog programa čije su ključne teme otpad, energija, voda, zdravlje i kulturna baština.

– Suradnjom s lokalnom zajednicom i nizom zelenih projekata nastao je Generacijski drvored maturanata Ekonomske škole uz Gradske bazene, uređen je neposredni okoliš Škole i Park pobjede kod željezničkog kolodvora. Brojnim su radionicama učenici i nastavnici širili svijest o pravilnom zbrinjavanju otpada i potrebi recikliranja, a brigu za okoliš promicali kao trajnu vrijednost i način življenja, kaže ravnateljica jedne od 23 hrvatske dijamantne srednje škole Snježana Mari.

Prva u projektu „Eko paket Hrvatska“
S 2.000 kg prikupljenih plastičnih čepova projektom „Zeleni val“ Ekonomska je škola humanitarno pomogla oboljele od multiple skleroze, pravilno je zbrinula 480 kg starih baterija, osvojila prvo mjesto u projektu „Eko paket Hrvatska“ izradom jezera od tetrapaka u prirodnoj veličini s biljnim i životinjskim vrstama kojima je jezero stanište, a zaslužna je, dodaje Marić, i za izradu logotipa i
maskote međunarodnog projekta promicanja ruralnog turizma S.I.K.U.L.A.

Sudjelovanjem u projektima „Piramida“, „Marijini obroci“ i „Moj prijatelj s potrebama“ učenici Ekonomske škole kontinuirano razvijaju svijest o važnosti očuvanja okoliša i humanitarnog djelovanja na lokalnoj i globalnoj razini, dok eko-etno radionicama njeguju izvorne tradicijske vrijednosti.

Strukovna škola – centar izvrsnosti?
Ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata, također nositeljice zelene zastave i dijamantnog statusa Ekoškole, Mirko Ćurić u sklopu svečanosti najavio je mogućnost da Strukovna škola bude dio mreže Regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, odnosno Centar izvrsnosti koji bi u tom slučaju, kako je kazao, bio „naslonjen“ isključivo na ekološku proizvodnju, poljoprivredu i hranu. Strukovno je obrazovanje, naime, presudno u akumulaciji ljudskoga kapitala kao preduvjeta za ostvarivanje gospodarskoga rasta, kvalitete zapošljavanja i socijalnih ciljeva.

Autor: Danijel Geošić