U tijeku je drugi ciklus energetske obnove stambenih zgrada “Obnovljene zgrade više štede, više vrijede”, kojim je obuhvaćeno sedam zgrada kolektivnog stanovanja na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca i zgrada broj 3 u Ulici kralja Tomislava u Đakovu.

Za investiciju vrijednu 10 milijuna kuna Ministarstvo je graditeljstva na temelju projektne dokumentacije osiguralo bespovratnih 5,7 milijuna kuna putem Europskog fonda za regionalni razvoj, što je gotovo 60% potrebnih sredstava. Razliku do konačne cijene obnove pokrit će sami stanari kreditom poslovne banke, no kada se završe građevinski i majstorski radovi, vrijednost njihovih “kvadrata” bit će veća, a računi za grijanje i hlađenje, zbog postignute uštede energije, bar upola manji. Izravni je doprinos očuvanju okoliša i smanjenje emisije ugljikovog dioksida za 50 posto, nerijetko i više, što ovisi o svakoj zgradi. Ekonomskoj, ali i ekološkoj koristi, treba dodati i obnovljena pročelja kao doprinos novim vizurama gradskog središta.

Dok je stambena zgrada 20 već dovršena, radovi na poboljšanju toplinske učinkovitosti izolacijom prema negrijanim tavanskim i podrumskim prostorima zgrada, izmjenom stare stolarije novom PVC stolarijom, krovopokrivačkim radovima, hidroizolacijom i oblaganjem pročelja panelima mineralne vune napreduju prema planu na zgradama 2, 6, 22 i 23 na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca.

Majstorske su skele nedavno postavljene na zgradi 24, koja ima 40 stambenih jedinica i poslovni prostor, a uskoro će početi obnova Sedmice na Vijencu, ali i Trojke u Ulici kralja Tomislava. Zbog veličine objekata najvrjednija je obnova stambenih zgrada 23 i 24, koja stoji 4,8 milijuna kuna, od kojih je 2,6 milijuna kuna nepovratnih europskih sredstava. Sve će zgrade obuhvaćene projektom dobiti nove energetske razrede.

Autor: Danijel Geošić