Državna je ergela Đakovo i Lipik od ove srijede bez ravnatelja, nakon što je Upravno vijeće prihvatilo ostavku sad već bivšega prvog čovjeka Mirka Damjanovića. Na novoj će sjednici, sazvanoj za ponedjeljak 21. siječnja, donijeti odluku o raspisivanju novog natječaja za ravnatelja, ali i imenovati vršitelja dužnosti, koji će upravljati Ergelom do izbora i imenovanja novog ravnatelja.

Damjanoviću nije ponuđeno novo radno mjesto u sustavu, izjavio je predsjednik Upravnoga vijeća Zdravko Barač, pa tako on, nakon godinu i pol dana provedenih na čelnoj poziciji te državne ustanove, više nije zaposlenik Ergele. Unatoč svim uspjesima koji su obilježili Damjanovićev mandat, poput kontinuiranih infrastrukturnih ulaganja, kupovine radnih strojeva, nabavke nove opreme za konjički sport te razvoja Ergelinih turističkih potencijala, slučaj “lipicanac” ostavlja mrlju na njegovoj karijeri. Čak i usprks činjenici da je stradali konj bio u najmu, o čemu, rekao je Barač, postoji uredna dokumentacija, bez obzira što ugovor nije bio pravovremeno objavljen na mrežnim stranicama Državne ergele, što je ocijenjeno kao propust administratora stranice.

Dokumentacija o najmu konja – uredna i potpuna!

– Za najam je ispostavljen račun, račun je plaćen i zadovoljene su sve interne procedure vezane uz najam. Konj je procijenjen na 30.000 kuna te prema ugovoru o zakupu svu nastalu štetu, pa i štetu od uginuća, snosi zakupnik, a to je Ilija Damjanović, ravnateljev otac, izjavio je Barač, dodajući da godišnji najam lipicanca iznosi 1.000 kuna. Demantirao je i pojedine medijske napise o policijskom “češljanju” Ergelina poslovanja, uz obrazloženje da je policiju zanimao samo slučaj “lipicanac”, dokumentacija o najmu nesretnog konja i račun.

Zdravko Barač, predsjednik Upravnog vijeća Državne ergele Đakovo i Lipik: Konj je procijenjen na 30.000 kuna. Za najam je ispostavljen račun, račun je plaćen i zadovoljene su sve interne procedure vezane uz najam.

Damjanović se prethodno u izjavi za jedan dnevni list ogradio od odgovornosti za nesreću navodeći činjenice koje je potvrdilo Upravno vijeće, kao i da za rekreativno jahanje njegovu maloljetnomu sinu nije (bila) potrebna posebna dozvola. Ostavku je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, pa onda i Vijeću, očito podnio zbog moralnih razloga, a ne stručnog propusta, iako se o tome nije posebno očitovao. – Damjanović je podnio ostavku, a ja sam je prihvatio. Postupio je onako kako je uistinu i trebao, kazao je Tolušić u utorak novinarima pred Banskim dvorima.

Novi će ravnatelj, slažu se svi članovi Upravnoga vijeća, morati odgovoriti stručnim i upravljačkim zahtjevima institucije s 512 godina tradicije uzgojnog i selekcijskog rada s lipicanskim konjima.

Danijel Geošić