U subotu ,15. rujna, održat će se Dan Ergele Đakovo, dan kada Ergela slavi svoj 512. rođendan.

Bogata povijest Ergele vraća nas u 1506. godinu. Naime, tada se prvi puta u pisanom dokumentu spominje riječ „ergela“ i 1506. godina čini ju jednom od najstarijih ergela u Hrvatskoj i Europi. Konji su se uzgajali i ranije, ali ova godina se uzima za početnu budući da se riječ „ergela“ prvi puta spominje na papiru uz spomen biskupa Mije Mesarića i njegovih 90 arapskih konja.

Ergela se kroz povijest, ali i sadašnjost može podičiti velikim brojem šampionskih konja, zbog čega ju je 1972. godine posjetila i britanska kraljica, Elizabeta II.

Danas je Ergela smještena na dvije lokacije: Ivandvoru i Pastuharni. Na Ivandvoru,nedaleko Đakova, nalazi se matično stado kobila s podmlatkom, dok su pastusi smješteni u samom centru grada tzv. Pastuharni. U Pastuharni pastusi prolaze obuku za konjičke športove, dresuru, terapeutsko jahanje, obuku za vožnju dvoprega i četveroprega te neizostavnu i vrlo atraktivnu školu jahanja čiji su polaznici brojne Đakovčanke i Đakovčani.

Kako bi svim zainteresiranima prezentirali rad Eregele u sadašnjosti, u subotu je organiziran Dan Ergele Đakovo sa sljedećim programom:

 

9:00 sati – SLUŽBENI POČETAK PROGRAMA / ZAVRŠETAK u cca. 14 sati

 

STRUČNI DIO PROGRAMA

9:00 sati – Predvođenje mladih pastuha Državne ergele Đakovo (zatvorena jahonica)

9:30 sati – Stručno predavanje Assist. Prof. Nika Brkljača Bottegaro,Vet. fakultet u Zagrebu na temu Hromosti konja: uzroci, prepoznavanje i sprečavanje (zatvorena jahaonica)

 

09:00 – 11:00 sati – VOŽNJE FIJAKEROM U KRUGU ERGELE

09:00 sati – PONUDA OPG-ova, Udruga domaćih radinosti, obrta….uz degustacije

 

 

09:00 sati – EDUKATIVNE RADIONICE ZA DJECU

–          8 EDUKATIVNIH RADIONICA ( izrada konja od žice, izrada kožuha prirodnim materijalima, didaktičke karte s motivima Slavonije, oslikavanje motivima zlatoveza i oslikavanje licitara, izrada nakita užetom, piljenje licitara od drva…)

–          U ORGANIZACIJI EDUKATIVNIH RADIONICA / Osnovna škola Vladimira Nazora i Josipa Antuna Čolnića iz Đakova / Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo / Gradski vrtić Đakovo /Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo

–          Dječji folklorni ansambl DUKATI, KUD TENA Đakovo ( pjesme i plesovi Slavonije)

– FKK ĐAKOVO – izrada foto arhive obljetnice uz ostale foto-aktivnosti

 

10:00 sati – IZLOŽBA „KULTURNA BAŠTINA DJEČJIM OČIMA“ ( u prostoru šetnice za konje).Radovi su nastali u prošloj i ovoj godini u sklopu KURIKULUMA KULTURNA BAŠTINA DJEČJIM OČIMA / motivi konja (fotografije, likovni i tehnički radovi) koji su učenici napravili u sklopu u sklopu terenske nastave / istraživanje kulturne baštine te učenje i viđenje dječjim rukama i očima.

 

10:00 sati – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA KONJA IZ LIPIKA / autorica Ivana Ljubić

 

11:00 sati – FILATELISTIČKO DRUŠTVO ĐAKOVO I HRVATSKA POŠTA FILATELIJA ZAGREB / Predstavljanje prigodne poštanske marke s motivom konja, omotnica uz dva prigodna žiga na NA TEMU ZAŠTIĆENA PASMINA KONJA – LIPICANAC (prostor uz šetnicu za konje)

 

12:00 sati – SVEČANA KONJIČKA PREDSTAVA UZ GLAZBU (zatvorena jahaonica)

 

13:00 sati – OTVORENJE IZLOŽBE LIKOVNIH RADOVA „UDRUGE SLIKARA ĐAKOVŠTINE SUNCOKRET“ (prostor šetnice za konje)

 

Za sve posjetitelje ulaz je besplatan!

Igor Kretonić